dimecres, 3 de juliol del 2019

Caminada per la Plana Baixa: de Suera a Tales, Artesa i Onda. 2/2/2019

Suera
Ens vam trobar el grup de caminants al poble de Suera per fer l'etapa d'el Camí de Suera a Onda, vam fer el rogle i les explicacions adients respecte el full de ruta del dia. Vam presentar el brancal de l'Espadà, que començava a Eslida i seguia cap a Ahin, l'Alcudia de Veo, Suera, Tales, Artesa, Onda i acabava a Artana. L'etapa que anàvem a fer era la tercera del brancal.

Vam passar per davant de  l'església, ens vam aturar per veure l'espectacular mural ceràmic  de la Mare de Déu a la façana de l'església. Vam eixir del poble on hi havia  un altre mural ceràmic  amb els noms i els emblemes dels pobles de l'Espadà i l'Alt Millars.



Tales
Vam seguir un caminet voltat de xicotets horts, acompanyats de les sèquies  per organitzar el reg, el fred de l'hivern encara era present i sols despuntava la primavera que s'aproximava porugament  en algun ametler florit. Vam arribar a un riuet, que vam creuar i poc després ja estàvem a Tales, poble famós per la seua tradició  de dolçainers.  El poble era menut, vam arribar al monument al dolçainer de Tales, amb la dolçaina i el tabal com a protagonistes, era un  homenatge a l'instrument tradicional valencià.



Artesa
Vam anar a un bar de Tales a esmorzar, en acabar vam seguir el camí cap a Artesa. Pel camí vam passar per l'assut, l'aigua embassada, la pedra i arbres de Ribera constituïen un conjunt preciós. El camí d'entrada al poble era senzill però bonic, era un camí de parets de pedra farcit de tarongers amb el poble al fons. Artesa era una pedània d'Onda.

Un dels elements més bonics d'Artesa  era el llavador de pedra, era una llàstima  el mal gust d'haver fet el sostre d'uralita.
Vam fer la volta pel poble i de seguida ja estàvem una altra vegada pel camp. 

Entre  el reguer i l'abisme
Vam creuar un riuet, el poble es quedava darrera,  més enllà ja teníem el santuari de la Mare de Déu de l'Esperança, anomenat popularment  el Carme,  el castell d'Onda coronant el turó. Entràvem al racó més bonic de tota l'etapa.  Vam creuar un riuet i ens vam endinsar per la senda  vora l'antiga sèquia  que circulava vora el cingle De vegades anàvem per damunt la sèquia i d'altres entràvem dins d'alguna balma de de muntanya. Algunes vegades  ens pujava l'adrenalina quan ens havíem  de passar per damunt del reguer arrapant-nos a la roca mentre a la nostra esquerra hi havia l'abisme del barranc. Aquesta dificultat i l'ajuda que els companys i companyes  ens  donaven per superar-ho va ser un dels moments més valorats per la gent del grup.

El Carme
Vam arribar al monestir del Carme i vam poder entrar a veure l'església. Vam passar per davant del museu de ciències naturals, tot i que no hi vam entrar, molts companys ens van parlar de les sales sinistres plenes d'animals dissecats.




El museu de la ceràmica d'Onda
Vam arribar al museu de la ceràmica d'Onda,  primer hi havia una sala d'exposicions amb quadres, a una altra sala grans panells ceràmics de totes les formes i colors. En un racó hi havia la ceràmica a les làpides. A la part arqueològica restes de ceràmica de diferents èpoques. Vam baixar de la planta baixa, hi havia  estris i materials que utilitzaven per treballar la ceràmica. Va ser meravellosa i molt instructiva l'experiència  del pas pel museu.

Onda
El dinar
Vam anar a pels cotxes que teníem a Suera i després ens vam trobar a Onda per provar les delícies del paladar i fer un bon dinarot.  Per la vesprada tot i que feia molt de vent vam fer la visita al castell.

El castell d'Onda
Eren imponents les torrasses i la porta d'entrada del castell d'Onda. Xavi ens va fer la visita del castell, vam aprendre la importància històrica del castell, vam veure les restes del palau islàmic que albergava amb restes del mosaic. Les vistes ens donaven una perspectiva de la seua privilegiada situació sobre la plana. Però el vent fort ens gelava les idees. Vam entrar a un recinte tancat on ens van passar un vídeo sobre l'època musulmana a Onda i la conquesta cristiana. Hi havia trossos de guixeria molt treballada d'una casa musulmana.

La visita d'Onda
En acabar de veure el vídeo vam seguir amb la visita , després vam fer la visita per Onda.
Al poble vam visitar l'església i alguns portals de l'antic recinte emmurallat, com el portal de Sant Pere. Vam passejar per la plaça de l'Almodí, plaça porticada que  era la plaça principal d'Onda. Els porxos són gòtics i va acollir el mercat de gra i la casa del Consell. Ens vam aturar davant d'una font amb dues cares i sorgia un raig de cada boca.
Ens contava Xavi que quan eren menuts i un estava bevent solien fer la broma de tapar un dels orificis mentre algú bevia i llavors sorgia més pressió i mullava a la persona afortunada.

Per acabar vam veure algunes façanes recobertes de ceràmica molt interessants.
En acabar la visita vam tornar cap a casa.
A l'enllaç del wikiloc trobareu la ruta esmentada.





 Església de Suera

Mural ceràmic de l'església

 Rellotge de sol

 Els i les caminants eixim de Suera

 Panell ceràmic amb els pobles  del Millars i l'Espadà

 Els ametlers florits

 Els horts i una sèquia



 Escut de Suera

Església de Tales

 Església de Tales


 Grup de caminats a Tales

Monument al dolçainer de Tales




 Església de Tales


 Font a l'eixida de Tales

 Assut al camí d'Artesa




 Artesa al fons


 Llavador a l'entrada d'Artesa

 Llavador d'Artesa

 Església d'Artesa


 Ametles florits camí d'Onda


Artesa 

 Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança o també anomenat el Carme

 Onda i el castell d'Onda

 Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança, anomenat també el Carme



 Una balma


 Balma dins de balma

 La sèquia vora el penya-segat

La sèquia vora el penya-segat







 Onda i el castell

 Santuari de la Mare de deu de l'esperança i convent del Carme (Onda)



 El Carme


 Museu de la ceràmica

 Museu de la ceràmica

 Museu de la ceràmica

Museu de la ceràmica d'Onda







Làpida al museu de la ceràmica




Dinar a Onda

 Dinar a Onda



 Castell d'Onda

  Entrada del castell d'Onda


 Torres del castell d'Onda

 Onda

 Restes de guixeria d'una casa musulmana al museu del castell

 Restes de guixeria d'una casa musulmana

 Restes de guixeria d'una casa musulmana al museu del castell

Zona  de la Plana Baixa

Torres de la muralla i de fons Espadà

 Restes del palau musulmà

 Mosaic del palau musulmà

 Mosaic del palau musulmà

 Baixem a les profunditats del castell

Ermita de Sant Vicent


 Escola municipal de ceràmica d'Onda

 Església de l'Assumpció d'Onda


 Plaça de l'Almodí

Rellotge de sol a la plaça de l'Almodí

 Porxos de la plaça de l'Almodí


 Porxos a la plaça de l'Almodí

 Església de la Sang d'Onda

Porta de l'església de la Sang d'Onda

 Barri de la moreria d'Onda

Portal de Sant Pere

 Escut dalt del portal de Sant Pere

 Restes arqueològiques

 Restes de ceràmica en una façana