dilluns, 3 de juny del 2019

Caminada pel Baix Maestrat i el Montsià: de Vinaròs a les Cases d'Alcanar. 2/6/2019

El Puig de la Misericòrdia
Ens vam trobar el grup d'el Camí al Puig de la Misericòrdia, prop de Vinaròs, vam veure l'ermita de Sant Sebastià, i el poblat iber  que hi havia a la vora.  Al poblat iber els panells ens deien el següent:

"Arquitectura: a partir del segle VII aC els edificis son de  planta rectangular, amb maçoneria a la base i continuats amb fang; la sostrada es de forma plana amb troncs que subjecten una coberta de vegetació i fang; i les parets s'enllueixen i s'encalcinen.
L'espai es comparteix amb murs de maçoneria o fang, i el terra es realitza amb terra piconada, i en alguns casos, s'enllosen. L'arquitectura defensiva presenta muralles i torres fetes amb maçoneria.




La residència fortificada dels segles VII i VI aC d'el Puig de la Misericòrdia és una mostra de la complexitat del ferro antic i de la cultura ibera.
Una construcció amb una potent muralla realitzada amb maçoneria i combinant paraments que es recolzen entre ells, als quals s'afegeixen els bastions.
En el segle II aC es construeix una casa rural fortificada articulada a patir d'un corredor central i amb porta protegida amb torres, emprant també la tècnica constructiva de maçoneria i fang."


Iniciem la marxa a Vinaròs
Vam fer les presentacions i vam recordar el full de ruta del dia. Des del turó hi havia una vista espectacular de la plana de Vinaròs i dels pobles del Baix Maestrat.
Després vam anar a Vinaròs i vam deixar la gent, els conductors vam anar a les Cases a deixar els cotxes. En tornar a Vinaròs  vam esmorzar, després vam començar a caminar des de l'oficina d'informació turística de Vinaròs.  Ens vam trobar una cursa a Vinaròs i això ens va dificultar l'aparcament, l'entrada i l'eixida a la població.



Per vora mar
En deixar el passeig vam creuar  el riu Cérvol per un pont que portava una pinteta gegant. Després vam seguir el camí per la vora de la mar, hi havia gent a la platja prenent el sol. El dia era clar i feia molt bon estar, la brisa de la mar ens alleugeria de la calor. El paisatge estava constituït a base de petites cales que les ones els hi anaven donant forma amb l'erosió. Les gavines anaven escorcollant la platja, i nosaltres anàvem menjant-nos la senda a cada pas.



El sol de Riu
Hi havia molts trossos de senda de terra per vora mar, que tenien molt d'encant. El nostre grup anava avançant. Vam creuar el sol de Riu per on arribava el riu Sénia a la mar. Vam passar de Vinaròs a Alcanar, del Baix Maestrat al Montsià, i del País Valencià a Catalunya, era una ratlla imaginària que unia els dos territoris germans.


A l'altra banda del Sénia
Després de fer-nos una foto de grup vam seguir a l'altra banda de riu. A la nostra esquerra hi havia algunes hortes molt ben cuidades amb els conreus d'estiu joves i els  llauradors feinejant. Nosaltres vam seguir el camí de la costa. Vam trobar un cartell que deia " Municipi de la República Catalana".


Els tres darrers quilometres van ser els més calorosos. Vam arribar a les Cases, la gent estava a les terrasses dels bars dinant, vam arribar al càmping i ens vam disposar a dinar, una cassola de musclos, caragols i un plat de paella, vam segellar el carnet i vam escriure al llibre d'el Camí. Després vaig tornar a pel cotxe, per recollir a la família i tornar cap  a casa.
Ací teniu l'enllaç de la traça al wikiloc.

 Ermita de Sant Sebastià


 Poblat iber del Puig de la Misericòrdia

 Poblat iber de la Misericòrdia de Vinaròs
 Reproducció del poblat del segle II a C.

 Panoràmica des del Puig de la Misericòrdia

 Ermita de Sant Sebastià

Oliveres monumentals

 Fem Camí pel Puig de la Misericòrdia

 Poblat iber del Puig de la Misericòrdia

 Olivera " del país de l'Olivera"

Riu Cérvol

 Riu Cérvol

 Riu Cérvol

 Riu Cérvol

 Riu Cérvol

 Platja de Vinaròs



 Figuera de pala en flor

 Costa de Vinaròs



 Fem Camí per la platja


 Fem Camí per la platja

 Senda per vora mar



Les roques de la costa van caient sota la pressió de la mar

Costa de Vinaròs

 Fem el Camí

 Caminants i piteres


 El Camí, la mar i les piteres




 Davallem al riu Sénia

 Riu Sénia

Búnquer de la Guerra Civil

Una cassola de musclos i caragols

Una bona paella mixta al càmping de les Cases