diumenge, 18 de juliol del 2021

Caminada per la Tinença de Benifassà

De Fredes a Bellestar 16/9/17

El dissabte 16 de setembre iniciàvem la temporada d'el Camí en una caminada estrella, estrenàvem el Brancal de la Tinença de Benifassà.


Aquest brancal d'el Camí unia els pobles de la Tinença de Benifassà,   s'iniciava  a Vallibona, passava per tots els pobles de la Tinença i acabava una altra vegada a Vallibona.
El dia 16 vam fer l'etapa  de Fredes al Bellestar, una etapa que passava per un dels paratges més bonics del País Valencià: el Portell de l'Infern.

Pel portell de l'Infern
Ens vam trobar al Bellestar per organitzar  els cotxes i tenir els vehicles  per quan arribàrem, però de seguida vam fer cap a  Fredes on començava la nostra etapa. El ventet era fresquet i vam fer el rogle de presentació a corre-cuita pel fred. Poc després ens vam enfilar per dreceres i camins envoltats de pinars i la vegetació feréstega de la zona, la vegetació semblava que se'ns volia engolir. Vam passar pel costat de la font del Teix. 

El bosc ens mantenia amagats i no ens deixava veure més enllà dels nostres passos, però quan  vam arribar a l'era del mas del Pitxon l'horitzó es va destapar i ens va deixar bocabadats per la immensitat de les muntanyes, vam seguir davallant fins arribar al Portell de l'Infern, dues pedres gegants feien d'entrada al portell i  de seguida les roques i els corriols escarpats eren protagonistes. Era un lloc meravellós que feia molts anys m'havia fet despertar la curiositat i l'amor pels paisatges del nostre país.

La font de les Balmes, amb la gran balma i els gamellons recollint l'aigua que anava gotejant de la roca, era la perla de l'etapa, segurament del brancal. Un grup de caminants van entrar a la cova de les Balmes, impressionats pel paisatge exuberant de roques i vegetació vam seguir  caminant pel barranc de la Tenalla i el barranc de la Sola d'en Brull.

Érem un grup nombrós de vora 30 persones, vam arribar al mas d'Abella vora el pantà d'Ulldecona, allà vam  esmorzar i  vam esperar a Victor, Maria i Xavi. De seguida vam fer cap a la pista de la cua del pantà, la blavor de l'aigua del pantà trencava la monotonia de la verdor de les muntanyes. Al pantà ens vam acomiadar de les persones que es quedaven,  i nosaltres vam fer cap al Bellestar.  Vam seguir la cua del pantà i pel riu de la Sénia, vam passar pel costat  del Centre de Recuperació de la Fauna on vam poder veure voltors de prop, això si, ens van aconsellar que no férem fotos per prevenció.


Vam seguir per la senda de la llera del riu, els marges del riu s'havien convertit en cingleres al nostre cap on una llenca de cel blau deixava un espai per la llum del sol,  sols enterbolit per algun  estol  de voltors que buscaven alguna presa fàcil. Vam deixar el riu i per una senda vam  arribar al Bellestar.
Vam entrar  a la plaça del poble, ens vam trobar el bar tancat, ens vam situar a la plaça  de l'església, vam segellar els carnets del tram i vam dinar. 

Després de dinar vam anar a recuperar els cotxes i ens vam dirigir  a la Pobla de Benifassà, vam fer una visita al poble. La Pobla tenia  un encant amagat, racons on l'art  i la natura  es fusionaven, meravellats una altra vegada per descobrir  racons on la imaginació  i una mica de manya feien un poble més especial. Ens sorprenia la  forja, la pintura, l'escultura, i alguna sorpresa a cada cantó.  En acabar vam tornar a casa, cansats però contents.


Eixida de Fredes

 Per camins de terra



 El Grup de Caminants prop de Fredes

Fem camí per la Tinença

 La vegetació és molt densa




Mirem cap a l'infinit


Un mar de muntanyes omple l'horitzó

 Foto del Grup de Caminants prop del mas del Pitxon

 El Grup de Caminants a  l'era del  mas del Pitxon






 Entrem al portell de l'Infern



 Les  vistes del portell de l'Infern

 Sota els cingles






 Els corriols vora les balmes






 El grup de Caminants al portell de l'Infern



 El Grup de Caminants a les balmes del Portell de l'Infern

 La font de les Balmes, amb els gamellons recollint les gotes de l'aigua





 La cova de les balmes del Portell











El Pantà Ulldecona


 El pantà d'Ulldecona a la baixada del mas d'Abella













 Seguint la llera del riu Sénia cap a  Bellestar


 La senda sota els cingles del riu Sénia


 La senda sota els cingles i cap al Bellestar

 El Grup de Caminants sota els cingles, camí de Bellestar




 Entrem al Bellestar




 Cap a la plaça del Bellestar


 Església del Bellestar
Una volta per la Pobla del Bellestar











 Església de la Pobla del Benifassà



 Església de la Pobla de Benifassà



 Ametla estesa, secant-se a la Pobla de Benifassà.