dijous, 18 de juliol del 2019

Caminada per la Plana Baixa: de Betxí a les Alqueries. 13/1/2019

Betxí
Vam començar la nostra etapa a Betxí, ens vam trobar tot el grup de caminants  a la plaça Major del poble. Encara recordava en etapes anteriors la visita al palau de Betxí, un edifici molt humil des de fora que amagava una història i uns tresors que no imaginaríem mai en les seues entranyes. Vam travessar el poble fins eixir a la carretera i  endinsar-nos en els tarongers.


La mutanyeta de Sant Antoni
Vam pujar a la muntanyeta de Sant Antoni on teníem una vista de tota la Plana.  Era encisador escorcollar l'horitzó cap a tots els punts des d'allà.  Cap a ponent es veia Betxí i la serra de l'Espadà, i cap a llevant tota la Plana amb els pobles de Borriana i Vila-real. Vam esmorzar a un raseret i després per camins de terra i restes de vegetació autòctona  vam endinsar-nos cap al camí de les Alqueries.  La muntanyeta de Sant Antoni era un tossalet que albergava una història especial, tant pel que feia a la qüestió arqueològica, per conservar restes d'un poblat iber. Com més recentment a principis de segle XX per les trobades valencianistes que es feien a la vora de l'ermita de Sant Antoni. 

Les peregrinacions a Sant Antoni
A més, en una zona on   l'agricultura i la industria han transformat la vegetació autòctona, i el monocultiu del taronger es un paisatge que es perd a l'horitzó. Un turonet com aquest on podem gaudir d'herbes i matolls en estat salvatge és un tresor.
També cal recordar les romeries dels pobles veïns que li fan a Sant Antoni, tant les Alqueries com Betxí, que li ofereixen homenatge al sant.



Per camins de tarongers
Vam aturar-nos a una alqueria monumental amb dos pins a l'entrada,  vam passar per una casa palau anomenada la Mina. Ara feien comunions i grans esdeveniments, vam poder entrar fins a la porta per tafanejar una miqueta i traure alguna foto.



Les Alqueries
Després vam arribar a l'església Vella de les Alqueries on Adolf ens estava esperant per fer-nos l'explicació. És la construcció més antiga i important de les Alqueries, tot i que es trobava en una situació de runa. Tot i això li havien posat algunes estructures de ferro perquè no se'n vinguera avall.


La visita al poble
Vam visitar l'ajuntament per fora, que era una antiga alqueria. A  la vora hi havia una soca gruixuda de l'antic pi monumental, repartit per diferents llocs del terme. Finalment vam veure l'església i vam anar a dinar prop de l'estació, una bona paella per recuperar les forces.
Les Alqueries antigament era un poble que  depenia de Vila-real i es va poder independitzar i formar un municipi diferenciat.
Podeu veure la ruta a l'enllaç del wikiloc.

 Comencem la caminada

 Visió des de la Muntanyeta de Sant Antoni

 Ermita de Sant Antoni dalt de la Muntanyeta

 Ermita de Sant Antoni

Ermita de Sant Antoni

 El grup d'el Camí a l'ermita de Sant Antoni

 Ermita de Sant Antoni

 Baixem de la muntanyeta de Sant Antoni


 Fem camí amb la família

 Camí vora la muntanyeta de Sant Antoni

 Per camins de terra





 Una alqueria especial




 Una alqueria fortificada en mig dels tarongerars

Caminant pels camins dels tarongerars


La Mina

 La Mina

 La Mina, palauet de les Alqueries

 Església Vella de les Alqueries

Església Vella de les Alqueries

 Església Vella de les Alqueries

 Ajuntament de les Alqueries

 Ajuntament de les Alqueries

 Ajuntament de les Alqueries

 Ajuntament de les Alqueries

 El grup d'el camí a les explicacions de les Alqueires

 Escorça nua del pi de les Alqueries

 El grup d'el Camí al pi monumental

 Pedra de molí a la vora de l'ajuntament

 Campanar de les Alqueries

 Església de les Alqueries

 Campanar de l'església de les Alqueries

 Impressionant casa modernista a les Alqueries

 Preciosa barana del terrat d'una casa de les Alqueries

 Dinar de final d'etapa a les Alqueries

Un bon plat d'arròs per recuperar forces