diumenge, 8 de desembre del 2019

Caminada pel Camp de Túria: de l'Eliana a Sant Antoni de Benaixeve i la Canyada. 24/11/2018

Pels boscos del Túria 
Vam trobar-nos a la parada del tren anomenada El Clot al terme de  Riba Roja de Túria, al Camp de Túria, però molt prop de l'Eliana.  Quan vam arribar tot el grup vam començar la caminada. Iniciàvem la primera fase del brancal dels boscos del Túria.




Les trinxeres de la Vallesa
Vam començar per un agradable caminet entre pins, hui recorreríem gran part dels boscos de la Vallesa. Un dels principals elements de patrimoni d'aquesta primera part van ser la gran quantitat de trinxeres de la guerra Civil que anàvem passant. Hi havia moltes rases que zigzaguejaven a l'ombra dels pins, com sempre quan ens trobàvem amb aquest tipus d'elements la ment ens feia reflexionar sobre les mans anònimes que les van fer, sobre l'estat de  guerra.


Temps de guerra
No podia entendre la raó que  normalitzava matar a la gent per la seua ideologia, o simplement perquè estava a l'altra banda del conflicte. Com es podia fer un tret a una víctima anònima. D'aquells temps de por i de morts que sabien que la seua vida corria perill  i podien no tornar a casa, com els passava a molts dels que queien. Ara  queda el segell de les trinxeres que hui resseguíem.

Tot i que estaven plenes de pinassa i de terra que s'havia solsit  es trobaven en prou bon estat.  El temps havia estovat la duresa de les bombes i havia volgut colgar la por amb terra i fulles, estaven dretes per fer recordar el que no podia tornar a passar. Vam arribar a un refugi tacat d'esprai. Tal vegada  si les parets parlaren sentiríem l'angoixa i el desassossec dels que allà entraren a buscar caliu.





Pels pinars de la Vallesa
Vam seguir travessant trinxeres entre els pins i passant per la vora d'alguns camps llaurats de garroferes i oliveres, que eren  illes de conreu voltades pels pins de la Vallesa.
Vam arribar a Sant Antoni de Benaixeve, la plaça bullia amb la cridòria dels venedors que volien atraure l'atenció  de la gent oferint els seus millors productes.


Vam anar a esmorzar a un parc preciós al costat de l'església. Molt a prop teníem l'autovia del Túria que comunicava València amb l'interior. Després d'esmorzar vam seguir  per camins entre garroferes tortuoses i pinars. Era curiosa i recent la història de Sant Antoni de Benaixeve, originaria dels habitants que van haver d'emigrar del seu poble per la construcció d'un pantà als Serrans i van haver de traslladar-se a aquest indret del Camp de Túria.



La lloma de Betxí
Un dels elements importants que ens vam trobar va ser el poblat de l'edat del bronze de la lloma de Betxí, ja al terme de Paterna. Vam seguir la senda costeruda fins travessar l'antiga muralla i entrar dins del poblat. Vam escorcollar cada racó i vam llegir els panells, on ens parlaven de l'època de poblament i de la vida al poblat. Des de dalt del turó teniem una vista del riu Túria i de la vall, ens trobàvem relativament prop del riu. A l'altra banda hi havia els boscos de la Vallesa que  onejaven el seu verd per tots els turons. Era un pulmó d'oxigen molt a prop de València.


Els detalls del poblat
En un altre panell recreaven una casa i ens mostraven els murs i l'enlluït de la casa, així com els diferents materials utilitzats per la construcció.
Els diferents espais del poblat estaven distribuïts amb vivendes i un espai per diferents treballs, s'havia  trobat un antic molí de molta de cereals, que era una pedra on amb una pedra menuda la persona encarregada anava trinxant el cereal i convertint-lo en farina.  També s'han trobat restes de fals i vasos ceràmics.


Per la vora del riu Túria
Vam seguir el camí deixant el poblat endarrere, vam seguir fins la senda entre arbres que portava a l'assut de  Daroqui, vam seguir per la senda a la vora del riu fins arribar al pont de fusta, des de dalt del pont teníem molt bona visió del riu.  Vam refer un trosset del camí i encara ens quedava un boci de camí entre la boscúria. Per acabar el dia ja tan sols ens faltava travessar l'entramat de carrers fins la parada de la Canyada i agafar el tren.
Podeu veure la traça al següent enllaç del wikiloc.

Primeres trinxeres de la Guerra Civil

 Camps de garroferes


 Fem Camí





Pels boscos de la Vallesa

 Trinxeres de la guerra Civil


 Trinxeres de la guerra Civil

 Trinxeres de la guerra Civil




 Refugi de la guerra Civil

 Seguim fent camí pel brancal dels boscos del Túria


 Trinxera en ziga-zaga



 Trinxeres




Sant Antoni de Benaixeve

 El mercat a la plaça

 Església de Santa Antoni de Benaixeve


 La plaça on vam esmorzar


 Els llavadors

 Una papaia

 Les sendes de la Vallesa


 Una garrofera tortuosa



 Trinxeres


 Pugem a la lloma de Betxí

 Poblat iber de la lloma de Betxí

 Ja som al poblat

 Vista de la vall del Túria

 Dalt del poblat, envoltat per una gran muralla

 Poblat de la Lloma de Betxí

 Poblat i boscos de la Vallesa

 Muralla  del poblat

 Poblat de la  Lloma de Betxí


 Poblat i boscos de la Vallesa


 Poblat de l'edat de Bronze de la Lloma de Betxí

L'assut




 Lassut de 



 Pont sobre el Túria




L'assut des del pont del Túria


 Caminem sota els boscos de la Vallesa

 Impressionat marge de pedra cobert pels pins

 Comencem a travessar els carrers fins la Canyada