dimecres, 25 de setembre del 2019

Caminada per la Marina Alta: de Xàbia al Cap de la Nau. 21/9/2019

La factoria romana de l'Arenal de Xàbia
Durant els dies 21 i 22 de setembre vam fer un trosset del brancal de la Costa de la Marina Alta. El dissabte 21 vam començar la nostra expedició a l'estació d'autobusos de Xàbia i vam anar cap al riu Gorgos fins travessar-lo i arribar al passeig marítim. Allà teníem a la nostra dreta el cap de la Nau i la badia de Xàbia i  a la llunyania es retallava el cap de Sant Martí. El cel estava ennuvolat deixant el dia enrarit.

La factoria romana
Vam començar a veure la zona de la platja de l'Arenal on hi havia la famosa pedra tosca rossegada per la mar i el vent.  Biel ens ho va explicar molt bé,  hi havia una sèrie de basses i canals molt ben retallats, segons Biel era una important factoria romana on  adobaven el peix, aprofitaven la migració de la tonyina per capturar-la en el seu viatge. Era impressionant veure els profunds canals tallats a la roca que s'estiraven terra endins, i afloraven a la vora de la mar, alguns tapats de sorra però en l'antiguitat  era una entrada d'aigua de la mar.


Les explicacions de Biel
Biel va baixar a una de les basses on  hi havia restes de rovell en alguna de les pedres, segons ens va contar eren restes d'una antiga sènia per poder alçar l'aigua i portar-la més amunt.
La pedra tosca era lleugera i l'erosió li anava donant les formes més divertides, recordant algunes plantes marines.
Biel també ens va fer un repàs de les herbes que apareixien a la vora de la mar, i ens transmetia la seua saviesa i el seu amor  per les plantes. Ens va mostrar el limonium, el fonoll marí, el plantatge de mar, la pastanaga marina, el tamarit, i el cascall banyut, que vam trobar fins i tot florit.


La cala Blanca
Vam arribar a la cala Blanca, hui però vam pujar per dalt i no vam passar per dintre del forat com a les caminades passades, vam tindre una visió més general, més de conjunt i no tant propera, però teníem una imatge de la xicoteta badia de la cala Blanca.
Ara havíem acabat de caminar per vora platja i agafàvem altura per tindre  la vertiginosa costa retallada a la nostra vora. Ens vam aturar un moment al mirador mentre els companys i companyes gaudien de l'impressionant paisatge, a  la nostra vora una sargantana sense por gaudia també d'aquesta meravella.


La creu del Portitxol
Ara deixàvem la vista de la mar per endinsant-nos pel camí de la casa blanca, en arribar a la carretera del Portitxol vam trobar-nos a la nostra dreta amagada entre la boscúria  una torre de pedra, la torre de Casablanca.
Vam seguir pel camí del Portitxol, ens vam trobar un grup prou nombrós de gent que vam fer amistat i que els vam perdre a la creu del Portitxol.


El silenci del mirador de la Falzia
Ara teníem una panoràmica espectacular de l'illa del Portitxol, el cap de Sant Martí  i els penya-segats del cap Negre, vam arribar fins al mirador de la Falzia on  vam gaudir del paisatge espectacular, insòlit. Vam callar un moment i vam deixar que el cantar de la brisa ens captivés atònits mentre contemplàvem  aquella meravella.
El dia s'havia destapat i el sol calfava de valent, però a l'ombra dels pins s'albirava la costa retallada de la Marina.


El dinar al cap de la Nau
Vam  seguir avançant després del descans, de gaudir de la companyia, i d'escoltar el silenci, vam recular  pel camí del cap Negre i vam seguir cap al cap de la Nau on vam dinar i vam descansar. Després vam tornar a casa  Maite i Joan, on generosament ens havien convidat per passar el cap de setmana i gaudir d'aquell espectacle.
A l'enllaç podreu trobar l'itinerari per si vos abellís compartir aquesta meravella.







Fem el camí a la vora del riu Gorgos

 Creuem el riu Gorgos

La badia de Xàbia i el cap de Sant Antoni

L'extensa platja de Xàbia




Les antigues conduccions de la factoria romana










 Les sèquies picades a la pedra entren cap a l'interior






 Biel fent una de les seues explicacions



 Formes que l'erosió deixa a la tosca



 Espècie de plantatge marí

 Cascall banyut en flor



 La Cala Blanca i de fons el cap de Sant Martí

 la Cala Blanca

 Una sargantana prenen el sol

Badia de la cala Blanca

 Cala Blanca




 Torre de Casablanca

 Illa del Portitxol

 Illa del Portitxol


 Illa del Portitxol, el cap Prim, el cap de Sant Martí, i més enllà el cap de Sant Antoni

 El  grup del Camí al País Valencià en la seua essència

 Illa del Portitxol


 Cap Negre




El cap Negre



 Cap Negre

 Illa del Portitxol


 El Camí al País Valencià 

 Les arrels esgallen la roca

Costa de la Marina des del mirador del cap Negre



Cap de la Nau