divendres, 6 de desembre del 2019

Caminada pel Camp de Túria: de Benaguasil a l'Eliana. 25/11/2018

Pels boscos del Túria
Era el diumenge 25 de novembre de 2018, el segon dia de caminada pel brancal dels boscos del Túria, i  que completàvem aquest brancal pel Camp de Túria. Hui recorreríem els pobles de Benaguasil, la Pobla de Vallbona i l'Eliana.


Graeme que vivia a l'Eliana havia fet la proposta de la caminada, i era el nostre guia, ell hui ens explicaria la història d'aquests pobles.


Benaguasil
Vam iniciar el camí a Benaguasil, era un poble de la comarca del Camp de Túria. Vam recórrer els seus carrers fins arribar a l'església i també vam passar per la casa dels Abenàmir, un palau  que va pertànyer durant quatre segles a una família d'origen islàmic que va tenir molta influència en la vila.
Després ens vam dirigir on hi havia les restes de l'antiga muralla. Un panell ens informava de la fundació de Benaguasil al segle XII i de la localització i funció de la muralla i també de les diferents troballes.


Vam deixar la població per  seguir camins d'horta que ens traslladaven per la vall fèrtil del Túria, entre conreus d'horta i alguns tarongerars. També passàvem a la vora de  les les sèquies, les venes  de l'horta que alimentaven cada racó, ufanoses  anaven rajant, i transportaven l'or transparent a les hortes per fer créixer el verger.
Al nostre darrera deixàvem el poble de Benaguasil que es veia com un vigilant de la gran plana arrecerat pel tossal on hi havia el monestir de Montiel.



La Pobla de Vallbona
El museu etnològic
Vam arribar a la Pobla de Vallbona i vam visitar el museu etnològic; hi havia molta maquinària antiga, tots els mecanismes de l'almàssera per premsar l'oli, engranatges, les pedres que giravoltaven xafant les olives,  els xicotets  reguers on anava a parar els líquids, i els cups pel seu magatzem, així com també hi havia una gran sala amb tonells de vi.


Hi havia també tot allò que  una casa antiga tenia, amb tots els estris antics, una màquina de cosir, i una cuina tal com era abans. Vam fer alguna fotografia costumista amb el grup agafant diferents posicions a la casa, era realment complet el museu.


Pels carrers del poble
Vam seguir el camí i vam passar per l'església de Sant Jaume de la Pobla, pel camí vam veure algunes façanes d'estil modernista que es sumaven al nostre saquet d'imatges. Vam arribar al bar del Racó on ens vam entaular per esmorzar i gaudir d'un bon àpat. Després de notar la panxa plena vam seguir fins la plaça de l'Ajuntament. Vam veure la casa Bernal amb la seua façana  i més enllà l'església de la Trinitat i Sant Josep.

Vam eixir de la Pobla, vam seguir per la sèquia que acompanyava el camí fins a l'Eliana. Vam arribar a la torre del Virrei, era un casalici  a prop del nucli de l'Eliana, amb un patí interior molt ampli i una torre central.


L'Eliana
Vam passar per l'església, Graeme ens va fer l'explicació del poble on vivien ells.  Era emocionant sentir parlar a Graeme, però aquesta vegada a la plaça de l'Eliana.
Vam seguir  i vam passar per l'ermita, una barraqueta blanca en mig de la població, que com d'una altra època havia quedat enxampada en un altre temps.

El parc de la Pinada
Vam passar pel mercat i la nostra sorpresa va ser arribar fins el parc de la Pinada. Primer vam passar per uns grans bancs de trencadís, on hi havien els grans noms de la nostra literatura, Estellés, Joanot Martorell, Rodoreda, Ausiàs Marc i molts més. Un gran estany era el goig d'un grapat d'ànecs que nedaven esperant els donatius dels visitants. Mentre nosaltres gaudíem de la varietat d'arbres  que envoltaven el jardí. Amb l'agradable companyia de la natura  vam dinar  el que portàvem als saquets.

El barranc de Mador
En acabar de dinar vam seguir el barranc de Mador que seguia fins a la parada del Clot, on vam agafar el metro i ens vam acomiadar dels companys i companyes.
Podeu veure la traça al següent enllaç del wikiloc.



 Iniciàvem la visita a Benaguasil

Els Sants Patrons

 Records des de l'exili


 Església de Benaguasil

Casa dels Abenàmir

 Casa dels Abenàmir




Muralles de Benaguasil

 Caminem pel Camp de Túria


 Les sèquies, les venes de l'horta


 Les sèquies al camp de Túria


 Vistes de Benaguasil i el monestir de Montiel dalt del tossal

 Camp de cereal

 Camp de faves al mes de novembre

 Un carro al museu de la Pobla de Vallbona



l'almàssera

 Engranatges de l'almàssera al museu  etnològic de la Pobla




 Escena costumista de caminants


 Museu etnològic de la Pobla de Vallbona



 Sembla que el temps no avança


Campanar  de l'església de Sant Jaume de la Pobla de Vallbona




 Campanar i cúpula de l'església de Sant Jaume de la  Pobla 

 Arcada impressionant a la Pobla 

 Impressionant façana modernista




 Ajuntament de la Pobla

 Esglesia de la Trinitat i  Sant Joasep

 Casa Bernal al carrer Colom


 Façana de la casa Bernal





 Caminem a la vora de la sèquia.



 La Torre del Virrei

 Escut a la torre del Virrei

Torre del Virrei a l'Eliana


La Torre del Virrei a l'Eliana

 Les hortes a la vora de l'Eliana




 Església de l'Eliana


 Mural a l'Eliana

Parc de la Pinada a la vora dels bancs de trencadís 


 Al costat dels nostres ídols

 Parc de la Pinada



 Els ànecs al llac

 Mengem al parc de la Pinada


 Engranatge d'una sènia

l'Aqüeducte

 Els darrers passos fins al clot