dimarts, 11 de juny del 2019

Caminada pel Tarragonès: d'Altafulla a Creixell i Roda de Berà. 27/3/2019

En tren de Sitges a Altafulla
Era la nostra setmana de vacances per gaudir de nous paisatges i de noves comarques. Ens vam instal·lar a Sitges, al Garraf, per fer algunes etapes d'El Camí. Hui ens proposàvem fer l'etapa d'Altafulla a Roda de Berà en família. Vam fer la caminada Puri,  Aitana, Balma i jo. Vam agafar el tren cap a Altafulla des de Sitges i vam arribar a Altafulla des de l'estació de tren,  pel camí de Sant Antoni.


Altafulla
Teníem una vista espectacular de l'església de Sant Martí i del castell de Montserrat,  vam esmorzar amb la mirada fixada als monuments, després vam travessar el passatge de Santa Teresa i ens vam trobar envoltats de vells edificis. Vam arribar a la plaça de l'església, i vam davallar pel carrer del Forn, teníem una bona perspectiva del minaret de Ca l'Ixarc i l'ajuntament al fons. 

Vam seguir fins a  la plaça del Pou on hi  havia la casa de la vila, el pou, el monument als castellers de Vilafranca, i el portal que comunicava l'interior amb l'exterior del recinte emmurallat. Vam arribar al carrer de Sant Martí que anava seguint la muralla fins la torre on hi havia la baixada de la torreta, la torre formava un angle de 90 graus respecte les muralles. Nosaltres deixàvem el recinte emmurallat i davallàvem  cap a la mar, creuant els darrers carrers del poble. Vam ensopegar amb la platja i més enllà la costa retallada que li donava el perfil abrupte.


La vil·la romana dels Munts
Vam fer poc de tros de platja, i vam desviar-nos pel carrer dels Pins i el carrer dels Munts. Vam dubtar  si seguíem o entràvem a veure el jaciment. Finalment vam fer un pensament i vam pagar l'entrada, vam segellar amb l'encuny de la vil·la romana dels Munts i  ens vam submergir a dins del jaciment. Cada punt estava molt ben explicat als panells. En un primer moment vam veure les restes de l'entramat  urbà,  vam seguir costera amunt, però la sorpresa més gran va ser veure  l'impressionant mosaic i la seua conservació, així com les pintures de les parets de les habitacions. 


Vam arribar fins a la part més alta on hi havia la cisterna d'aigua. El trac s'esvania per una antiga tanca, nosaltres vam tornar per on havíem vingut fent un repàs dels elements i gaudint dels  mosaics i les habitacions que era per a mi la perla de la vil·la. Per acabar la visita vam fer una ullada al museu i vam seguir el Camí cap a la platja.



Torredembarra
Vam continuar per la costa,  vam davallar fins la mar  per unes velles construccions, eren les termes de platja. Vam seguir per la platja del Fortí i la platja dels Capellans i Canyadell, amb les vistes impressionants de la costa, vam arribar al far de la punta de la Galera.  Teníem una vista preciosa del port, finalment vam arribar a la platja de Torredembarra.


El nucli vell
Puri i Aitana es van quedar a la platja i Balma i jo vam visitar  el nucli vell de Torredembarra; l'església, l'ajuntament i la torre medieval, anàvem  amb pas lleuger per no fer-les esperar massa. Tot i això, vam llegir sota de la torre el panell que ens contava la batalla de Torredembarra a la guerra de Successió el 1713,  on la gent d'aquest poble va lluitar contra les tropes borbòniques. 


Tornem a la platja
Vam seguir fins arribar a la plaça de Catalunya i vam creuar l'estació de Torredembarra fins tornar a la platja,  una vegada ens vam tornar a trobar amb  Puri i Aitana vam seguir per la vora de la mar. D'aquest tros tinc un record molt bonic,  de felicitat, veient la joia  de les persones que estimes. Ens vam trobar uns cadells de gos que  ens van imantar les xiquetes. Gaudint dels jocs vora mar amb les ones, i  els dibuixos a la sorra. 


Les llacunes del Saler
Per un moment ens vam oblidar de l'hora i vam gaudir d'aquella estona. Però va arribar el moment de deixar la mar i tornar a endinsar-nos cap a ponent.  Ens va costar deixar la platja dels Muntanyans, i per una senda entre dunes vam arribar a una zona de senillars, eren les llacunes del Saler,  era un paratge preciós  travessat per passadissos de fusta. Hi havia ànecs i fauna salvatge.


Creixell
Vam arribar a Creixell, un mural sobre una  paret ens ho deia.   Vam seguir la traça, ara venia  el tros més feixuc, la calor del migdia, els carrers deserts i les costeres asfaltades, ens eixugaven l'ànima pel laberint inacabable d'aquella urbanització. Vam arribar a la plaça del poble, al nucli vell, al peu del castell i sota la plaça Major, vam trobar un bar sense gent, i mig tancat. Nosaltres estàvem famolencs i cansats, esgotats i assedegats, tal vegada els vam fer llàstima i ens van fer uns entrepans que ens van retornar l'alè, vam descansar i vam menjar, a aquella hora el poble estava desert. 


Estàvem al carrer de la Pau, vora la plaça Major, en acabar vam seguir pel carrer avall, per vora de la casa d'Ivori fins la  torre de ca la Miquelina, i l'església de Sant Jaume, patint per l'horari dels trens de la tornada, vam eixir cap al darrer poble. Un camí preciós entre parets de pedra i conreus de garroferes ens allunyava de Creixell, que deixava veure el seu perfil a les nostres esquenes.


Roda de Berà
En arribar a Roda de Berà vam passar per l'església i vam buscar l'estació del tren,  per cert molt desangelada. L'angoixa la teníem ara pel dubte de saber si estàvem a l'hora i el lloc adequat, dubtàvem si els horaris que marcaven eren correctes, i vam sentir un alleugeriment en escotar la remor del ferrocarril.  Finalment a les 17;30 va arribar el tren que ens va portar a Sant Vicent de Calders i després a Sitges, on teníem la caseta llogada.
A l'enllaç trobareu  l'itinerari de la ruta descrita.

Altafulla

 Església de Sant Martí

 Castell d'Altafulla

 Castell d'Altafulla

  Altafulla, al fons Església de Sant Martí



 Castell d'Altafulla des del carrer del Forn

 Carrer del Forn, al fons la casa d'Ixarc

Homenatge als castellers de Vilafranca


 Ajuntament d'Altafulla

 Plaça del Pou i portal

 Portal del Pou

 Torre de la muralla

 Baixada de la torreta i la torre medieval

 Platja d'Altafulla

Vil·la romana dels Munts



 Les habitacions de la vil·la romana


Mosaic

 Mosaic


 Zona industrial de la vil·la romana

 Antiga cisterna

El Mosaic i restes de pintura

 Les habitacions, amb restes de policromia


 Restes de policromia i mosaic a les habitacions de la vil·la romana

 Vil·la romana dels Munts

Platja d'Altafulla



 Senda vora mar


 Far de la punta de la Galera


 Torredembarra

 Escut de Torredembarra


 Església de Torredembarra



 Torre medieval de Torredembarra

Torre de Torredembarra

Església de Torredembarra

 Porta de l'ajuntament de Torredembarra

 Cal Bofill

 Platja de Torredembarra

 Paratge dels Muntanyans

 Llacuna del Saler, als Muntanyans



 Castell de Creixell


 Casa d'Ivori

Església de Sant Jaume i torre de la Miquelina a Creixell

 Torre de Ca la Miquelina de Creixell

 Església de Sant Jaume de Creixell

 Camí cap a Roda de Berà

 Silueta de Creixell

 Camí cap a Roda de Berà

 Roda de Berà

 Església de oda de Berà