dimecres, 17 de juliol del 2019

Caminada per la Marina Alta: d'Ondara a Pedreguer i Jesús Pobre. 18/1/2019

Presentació d'el Camí a Pedreguer
Durant el divendres 18 de gener al Casal Jaume I de Pedreguer vam fer la presentació d'el Camí, on hi havia les dues exposicions de fotografia amb imatges de caminades i indrets del país. Completaríem l'activitat amb una caminada el dissabte dintre del brancal de les Valls de la Marina.


Ondara
Hui faríem la darrera etapa del tram: Ondara - Pedreguer- Jesús Pobre. Vam iniciar la caminada a Ondara on vam fer el rogle de presentació del grup de la caminada, on hi havíem persones de diverses comarques però especialment nombrós el grup de la Marina Alta. Vam passar pel costat de la font, del mercat del Prado i de l'església. Ja als afores del poble vam passar per la vora dels llavadors. Vam eixir fora de la població on teníem una molt bona visió de la serra de la Segària.Pamis
Vam passar pel poble de Pamis, on hi havia l'ermita amb els seus patrons Abdon i Senén, encara aguantaven els sants de la Pedra, els patrons valencians de l'agricultura autèntics abans que vinguera el decret de Nova Planta instaurat per Felip V i  també expulsaren a aquests i posaren a Sant Isidre.
Vam seguir el nostre viatge entre els tarongers, per alguna senda estreta que ens feia gaudir més de la verdor, amb alguna imatge dels tarongerars i Segària de fons.

L'abisme
Vam arribar a un punt on Vicent Noguera ens va fer aturar,  segons ens va contar, antigament en aquell indret  a setanta metres de profunditat hi havia una gran cavitat plena d'aigua,  un any de sequera, en desaparèixer l'aigua  es va enfonsar   caient la terra i fent un gran clot. Ara es pot veure la roca pelada i el gran forat sense fi.


Pedreguer
Vam arribar a Pedreguer i a la plaça on hi havia el monument a l'Aplec Excursionista dels Països Catalans, després vam esmorzar, cadascú on va voler. Alguns van entrar al bar i d'altres vam anar a la plaça.

Visita cultural de Pedreguer
Vam fer un recorregut cultural per Pedreguer, ens van parlar de l'antic palau,  del qual no queda res, ara està ocupat pel mercat. Vam pujar a l'ermita del calvari on teníem una brillant visió del Montgó  i de la costa de la Marina. Vam davallar pel calvari zigzaguejant per la gran quantitat de bancals de xiprers. Després vam anar a l'antic dipòsit de l'aigua, una obra faraònica de pedra. Molt a prop hi havia un forn de calç.


Camí de Jesús Pobre
Després d'acomiadar al guia de Pedreguer i donar-li  les gràcies  vam seguir el camí cap a Jesús Pobre. No vam tindre temps d'apropar-nos als molins. Vam passar per una zona de senda entre bosc amb molt d'encant fins arribar a Jesús Pobre.


Jesús Pobre
Vam visitar el seu gran riurau on ens van parlar del dia de l'escaldà de la pansa.  Era un dia màgic en el qual  es tornava a posar en funcionament el pou on s'escaldava la pansa i es recordava com es feia antigament. Després vam visitar el pou del pare Pere i el mític esbarzer sense punxes, on la llegenda diu que l'esbarzer es va enganxar a la capa del frare, aquest el va maleir i el va condemnar a no tenir punxes i créixer sols a Jesús Pobre.


Després vam anar a dinar a Pedreguer, on vam coincidir amb la festa de les "quintaes", on moltes colles s'ajuntaven per dinar i fer festa. El dinar va ser excel·lent, farcit de llamineries  i a un preu molt barat. Era una manera preciosa de tancar la diada.
Ací teniu la traça a l'enllaç del wikiloc.


 Font d'Ondara

 Mercat "d'el Prado"

 El rogle a Ondara


 Fem Camí per Ondara


 Campanar a Ondara

 Plaça d'Ondara

 Església d'Ondara

Llavadors d'Ondara

 Llavadors d'Ondara

Pamis

Ermita dels Sants de la Pedra

Sants de la Pedra a Pamis

 Senda entre els tarongers Fem CamíCavitat produïda per l'enfonsament de la terra
 Església de Pedreguer

Mercat de Pedreguer, ubicació de l'antic palau Pedreguer des del Calvari


Ermita del Calvari de Pedreguer

Pedreguer  des del Calvari

 El grup de Caminants al Calvari de Pedreguer

 Davallem pel calvari cap a Pedreguer

 Els molins  de Pedreguer

Davallem el calvari de Pedreguer
 Antic forn

Antic dipòsit d'aigua de Pedreguer

 Placa al carrer on va nàixer Antoni Gilabert

 Molins de Pedreguer

 El Montgó

 El Montgó

 Hortes a la vora del Camí

El Montgó

 Un pou vora el camí

 El Montgó des del camí a Jesús PobreRiurau de Jesús Pobre

 Riurau de Jesús Pobre

Riurau de Jesús Pobre

Riurau de Jesús Pobre

 Pou del Pare Pere

Panell del Pare Pere

 Pou del Pare Pere

 Esbarzer del Pare Pere

Convent de Jesús Pobre

 Dinar a Pedreguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada