dimecres, 22 de maig del 2019

Caminada per l'Alcoià: d'Ibi a la Font Roja i Alcoi. 18/5/2019

Ibi
Vam quedar una part del grup al parc de les Hortes d’Ibi. En eixir de la població anàvem seguint pel costat de les  séquies i els antics llavadors. Des del llavador es veia perfectament Ibi. Vam passar per pollancres i àlbers i  pel molí de la tia Roseta. Després de passar per alguns conreus de secà, oliveres i un sembrat de veça, ens vam endinsar en els boscos de pi. 


Vam visitar la cava de santa Maria on vam fer un mosset, i vam veure la profunditat de la cava. Tal com agafàvem altura veiem Banyeres de Mariola i tota la vall entre la Font Roja i Banyeres pintada de verd. La primavera estava molt explosiva i dibuixava d’estepes morades el paisatge. 


El carrascar de la Font Roja
Vam arribar al mas de Tetuan, la imatge em va recordar fa molts anys el meu viatge el 2002 per terres alcoianes. Ara venia la millor part, entràvem per un bosc espès de carrasca, roure, i freixe, aquest darrer li donava al paisatge un to d’un verd  més clar.  De vegades les carrasques eren tan espesses que el sotabosc era inexistent. Era el carrascar de la Font Roja.



La Font Roja
Vam arribar a una clariana on hi havia una carbonera artificial, un forn de calç, i un panell ens explicava el seu funcionament. Vam arribar a la Font Roja, Paco  ja ens esperava al santuari, vam segellar el carnet d'el Camí i vam veure el museu interior. Vam davallar cap a Alcoi. Ara era tot baixada per sendes de terra tapades per la vegetació de carrasca i roure i un sotabosc espès de marfull. Hi havia moltes escales fetes amb troncs d’arbre. 



El riu Polop
Vam passar per la vora del castell de Barxell i els Canelons. Una gran extensió de bancals d’oliveres que havien tallat els pins em van fer cantar al país de l’olivera. Al racó de Bonaventura ens estaven esperant la resta del grup. Allí encetàvem el nostre contacte amb el riu Polop, que més avall d'Alcoi es convertia amb el riu Serpis. Vam dinar, vam cantar, vam repartir els carnets i vam escriure al llibre, i després vam seguir per la immensa arbreda per voreta del riu ,  la darrera part va ser una gran sorpresa ja que era preciosa, amb l’aigua del riu  i els pollancres omplint d'ombra i de verdor l'estança.
A l'enllaç del wikiloc trobareu la traça de la caminada.


Ibi

Llavador d'Ibi

 Séquia prop del molí de la tia Roseta


 Bassa al costat del llavador d'Ibi



 Molí de la tia Roseta

 Séquia tallada a la pedra

 Cava de Santa Maria

 Vista des de la Font Roja cap a Banyeres de Mariola

 Mas de Tetuan

 Freixe

 Bosc prop del carrascar de la Font Roja

 Camí entre carrasques i pins

 Carbonera

 Forn de calç

 Església a la Font Roja

 Vista des de la Font Roja


Baixada amb troncs fent l'escala a la baixada de la Font Roja

 Senda entre carrasques i pins

 Fong en un pi

Vista de la Font Roja

Bancals d'oliveres a la baixada de la Font Roja

 Castell de Barxell

 Els Canelons

 Racó de Sant Bonaventura

 Riu Polop vora el racó de Sant bonaventura

 Senda sota els pollancres

 Pont de les set Llunes al riu Polop

Pollancres a la senda vora el riu Polop


 Salt d'aigua al riu Polop

Antiga fàbrica prop del Riu Polop a l'entrada d'Alcoi








Caminada per la Plana Alta: de Castelló de la Plana a Benicàssim. 11/5/2019

El camí de Lledó
Érem un grup reduït,  vam iniciar el Camí a la Plaça Maria Agustina, pel camí Lledó vam passar pel monument de Tombatossals, l’escultura de Perot de Granyana  i els bous, que ens parla de la troballa de la mare de Déu mentre Perot llaurava amb els bous i a sota d'un lledoner es va trobar la figureta ibera. Després vam arribar  a la basílica de Lledó, vam parlar dels diferents elements. 

A l'ombra del castell Vell
Després vam passar per l’ermita de Sant Roc i vam arribar  vora l'ermita de  la Magdalena i el castell Vell. Vam seguir pel camí fins que  la pista asfaltada desapareixia i es convertia en terra,  després envoltada de pinar, giravoltava i anava agafant altura. 


La font de la Salut
Vam arribar a la  font de la Salut, on vam esmorzar i el ruc Sentet anava tastant les herbes. Blai i Sentet se’n van anar i ens vam quedar cinc, Maite i Joan, Vicent, Tica i jo. Vam seguir per senda envoltada de vegetació, fins arribar al mas de Xiva, el  mas i l’ermita, estaven molt malmeses. Vam seguir per la vora fins la font de l’Algepsar.  Ens endinsavem el la serra del Desert de les Palmes, anomenat desert per ser en el seu moment un lloc no habitat i on l'orde dels carmelitans va fundar  el seu monestir, i de les palmes per l'abundància del margalló.



La Portera Alta i el monestir dels frares carmelitans
Vam seguir per senda fins arribar a la urbanització del refugi i  vam buscar el carrer de mes amunt des d’on eixia una pista de terra, a l’ombra d’un pi al començament de la pista teníem una vista impressionant, però hui no estava el cel molt clar i no es veia el Montgó. 

Aquella pista  era  la part on el sol ens agafava més fort, feia molta calor i hi havia molt poques ombres. Vam creuar la pista del coll de la Mola i vam arribar a la Portera Alta, vam dinar i vam descansar a l'ermita del Carme, vam cantar i després vam davallar fins el monestir del Desert de les Palmes, vam entrar al monestir que es trobava obert.

Del monestir vell a Benicàssim
Vam seguir davallant el barranquet per la vora d’alguns antres fins el monestir vell. Des d’allà, primer per senda i després per pista, vam davallar fins a Benicàssim. Vam creuar la via i en arribar a Benicàssim ens vam fer una bona orxata, després de descansar vam agafar l’autobús i vam tornar a Castelló.
Ací teniu l'enllaç de l'itinerari al wikiloc.

Escultura de Perot de Granyana i els bous

El camí Lledó

Basílica de Lledó

Basílica de Lledó

 Ermita de Sant Roc de Canet

El grup de Caminants

 Castell Vell i ermita de la Magdalena

Ermita de la Mare de Déu de la Salut

Sentet a l'ermita de la Salut

 Ermita del mas de Xiva

Capella de l'ermita del mas de Xiva

 Mas de Xiva

Pi amb les arrels a l'aire

 Desert de les Palmes

 Caminem pel Desert de les Plames

Cap a la Porteria Alta


La Porteria Alta

 Monestir del Desert de les Palmes

 Monestir del Desert de les Palmes

Les Agulles de Santa Agueda

 Ermita del Carme

 Calvari del Monestir del Desert de les Palmes


 Monestir del Desert de les Palmes


 Interior de l'església

 Al fons el Bartolo

 Runes de l'antic monestir del Desert de les Palmes

Antre del Desert de les Palmes

 Antiga font

Calvari del monestir Vell

 Monestir Vell

 Monestir Vell

Espantallops
Runes del monestir Vell del Desert

Mas del Salandó

Agulles de Santa Agueda