dijous, 15 d’agost del 2019

Caminada per Barcelona: de l'Eixample al Port. 4/1/2019

Amb el modernisme com a llar
Era la tercera jornada que fèiem Balma i jo fent el Camí per Barcelona, ens vam allotjar a la fantàstica casa modernista de Xavier Rosselló, el qual ens va acollir  generosament obrint-nos les portes de la seua llar.
Vam iniciar el Camí des de sa casa escorcollant meravellats cada detall del portal; la porta de l'ascensor,  l'escala,  els fanals de l'espaiós portal, i el drac de ferro que formava la barana de l'escala.


L'Eixample
Vam eixir al carrer  en aquella freda matinada de gener i vam seguir des del carrer Provença  la ruta d'el Camí per Barcelona.  Érem a la vora esquerra de l'Eixample, però de seguida vam arribar al passeig de Gràcia, on lluïen algunes de les cases  modernistes de principis del segle XX més impressionants, com la casa Batlló i la casa Ametller, vam anar fixant-nos en cada façana, en cada racó. Un altre exemple era la casa que feia cantonada en el passeig de Gràcia i el carrer Consell de Cent, que lluïa  una façana impressionant amb columnes i balconades arrodonides.

Fins a la plaça de Catalunya
Vam seguir pel carrer de la Diputació fins arribar al Seminari Major, la porta de la reixa estava oberta i ens vam poder apropar, vam poder veure el mosaic de la façana. Vam seguir cap a la Universitat però la porta de darrera estava tancada i vam girar pel carrer Balmes fins arribar a l'avinguda de les Corts Catalanes i trobar-nos l'edifici de la Universitat amb la façana principal. Vam seguir cap a la plaça Universitat i la plaça de Castella on hi havia l'església de Sant Pere Nolasc. Vam creuar la plaça de Terenci Moix i vam arribar a l'església de Montalegre, i en girar cap al carrer  vam entrar a la casa de la Caritat, vam passar per un dels seus patis interiors i  vam tornar al carrer Montalegre per seguir el Camí. Al final del carrer abans de tòrcer cap a l'esquerra hi havia una petita capella, era el convent dels Àngels. Vam seguir fins a la Rambla i la plaça de Catalunya.

La via sepulcral romana
La ruta era molt espessa a causa de la densitat d'edificis que anàvem trobant i per això havíem d'anar a poc a poc. Vam seguir per un carrer que arribava a l'església de Santa Anna, a una paret hi havia un panell que ens donava la benvinguda. Curiosament podíem passar ràpidament de places gegantines  i avingudes amb edificis moderns a carrerons ombrívols i estrets i pedres cuites pels anys.
Pel carrer de la Canuda vam arribar a la plaça de la vila de Madrid on hi havia la via sepulcral romana, on impressionava veure  des de la part alta el camí envoltat a banda i banda per fèretres de diverses formes i grandàries. 


La Barcino romana
Vam seguir pel carrer de la Porta Ferrissa fins a la plaça Nova.
La plaça Nova formava un conjunt que et seduïa, hi havia  les antigues torres de la muralla romana on arribava l'aqüeducte romà que venia  de ponent, del qual sols en quedava  un arc, estava enganxat a la muralla a la vora de l'antic  portal del Bisbe. Era un dels punts de l'antiga Barcino que més em va agradar. Vam mirar la reconstrucció de la muralla i de l'aqüeducte al panell indicador. 


La catedral 
Al darrera la catedral gòtica ressaltava com una mare protectora sobre les restes romanes.  La seua esveltesa i la verticalitat de les espigues cap al cel ens transmetien el que els sues autors van voler dir-nos, la connexió de la terra i el cel.  Vidrieres grandioses i cúpules punxegudes plenes de filigranes s'estiraven per arribar a  l'infinit, les quals em captivaven i no ens deixaven escapar, escorcollava  amb la mirada cada detall minuciosament.
Vam creuar la plaça Nova deixant la catedral de Santa Creu i Santa Eulàlia al nostre darrera, gaudia de la companyia de Balma i era preciós,  compartir amb ella aquell aprenentatge, recórrer la ciutat de Barcelona tot fent el Camí.


El mercat de Santa Caterina
Vam veure al nostre davant en mig de l'oceà d'edificis  les ones multicolors de la mar,  però era el mercat de Santa Caterina, intuíem les formes arrodonides i acolorides de la part de la teulada que no es veia, per això tal vegada des d'on més impressió faria aquesta meravellosa obra d'art seria vista des del cel.


El palau de la Música
Ens vam endinsar pels carrers estrets, foscs i ombrívols per arribar al carrer Sant Pere Més Alt, on hi havia el palau de la Música Catalana.  Era una impressionant obra d'art on la vertiginositat de les formes i els colors em tornava a captivar. Vam seguir pel carrer Sant Pere, fins arribar a la plaça Sant Pere i la parròquia de Sant Pere de les Puel·les, les grans tipuanes deixaven l'església i part de la plaça protegides de la llum del sol i la fortificació grisa  i poc il·luminada semblava fondre's en la penombra.


L'arc de Triomf
Era dia de contrasts, vam deixar l'ombra i els carrers estrets per eixir al Passeig de Lluís Companys i  l'arc de Triomf, vam passar per sota de l'arc engalanat de mil i una figures i adorns. Vam seguir Balma i jo per l'ample passeig on la gent anava i venia  gaudint d'aquell matí de gener. A la vora del passeig  els fanals esperpèntics intentaven trobar la forma exacta per no desencaixar massa amb el conjunt de la via.


La Ciutadella
Vam deixar el passeig i vam passar a la Ciutadella,  noves formes i colors, sons i olors omplien aquell vell jardí, una quadriga daurada semblava voler córrer sobre la resta d'esses, sorprenia veure algunes de les formes  com segrestades de móns diferents, i  intentar fer-les encaixar en un mateix jardí.  Va ser la sorpresa de girar-me i trobar-me un mamut, o una quadriga volant, o un arbre que creixia dintre de l'estany.


El fossar de les Moreres
Vam eixir de la Ciutadella per la vora del castell dels tres Dragons, per entrar en el carrer de la Princesa, i per passar pel carrer de Montcada , on hi havia alguns palaus  d'antigues parets , com el palau Aguilar, on hi havia el museu Picasso,  palau Meca o el palau Finestres.
Vam eixir a la plaça de Montcada i la Basílica de Santa Maria del Mar, però primer vam passar pel fossar de les Moreres, que com deia la cançó "al Fossar de les Moreres no s'enterra cap traïdor". Era el lloc on havien soterrat aquelles persones que havien perdut la vida en la defensa de la ciutat contra el setge que va fer Felip V el 1714 a la guerra de Successió. Vaig entrar a la plaça i vaig restar en silenci uns minuts per respecte als defensors de la terra morts en combat que allà jeien.


Santa Maria del Mar
Vam entrar dins de la basílica de Santa Maria del Mar per gaudir d'aquell gòtic  que s'enlairava fins al cel i ens transportava fins a l'infinit. La llum tènue dels fanals xocava amb el multicolor raig de les vidrieres  i el rosetó que era com un ull cromàtic que ens mirava.
Vam deixar la basílica i vam seguir el camí, vam  ensopegar amb una de les torres circulars  de la muralla romana de Barcino, aquesta vegada corresponia a la torre de l'angle est de la muralla, corresponia al segon recinte emmurallat de la ciutat, construït al segla IV després de Crist, aquesta vegada a la plaça dels Traginers.


La plaça Sant Jaume
Vam seguir per la Baixada de Viladecols i pel carrer de la Ciutat vam arribar a la plaça Sant Jaume, era una de les places més importants de Barcelona, hi havia el palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.
Al palau de la Generalitat hi havia una de les pancartes que ens recordava la injustícia que vivia Catalunya, i reivindicava la llibertat dels presos polítics i de les persones exiliades.
Vam seguir per la plaça de darrera de l'ajuntament on hi havia el monument als castellers, una gran tela metàl·lica de dimensions gegantines que simulava  mans i peus fent una torre humana. Em va vindre al cap la frase, amunt, més amunt, fins al cel.


Les Rambles
Vam seguir pel carrer de Ferran i l'església de Sant Jaume fins arribar a les Rambles, una mica abans vam guaitar pel  passeig de Madoz que donava  a la plaça Reial. Una vegada a les Rambles ja el camí era clar, havíem de seguir recte fins arribar a l'estàtua de Colom i el port de Barcelona, que havia estat com una fita durant tots aquests dies.


Arribar al Port era un punt molt entranyable també en el recorregut d'el Camí, ja que el huit irregular que dibuixava la ruta  eixia del port de Barcelona i arribava a l'Alguer, a l'illa de Sardenya.
Vam passar per l'edifici de vora el moll i les drassanes. Finalment vam arribar al museu Marítim on vam segellar aquella preciosa etapa, vam agafar el metro i vam tornar cap al carrer Provença on dinaríem a casa Xavier i per la vesprada agafaríem el tren per tornar a Castelló.
Podeu veure la ruta a l'enllaç del wikiloc.






Porta de l'ascensor de la casa

 Fanals del portal

 Drac de l'escala


 Porta Principal

 Casa Batlló

 Casa Batlló

 Casa de la cantonada Passeig de Gràcia / Consell de Cent





Seminari Major

 Mosaic del Seminari Major

 Seminari Major

 La Universitat


 La Universitat

 La Universitat

 La Universitat

 Església de Sant Pere Nolasc

 Església de Sant Pere Nolasc

 Església de Santa Maria de Montalegre


 Església de Santa Maria de  Montalegre


 Casa de la Caritat

Casa de la Caritat

 Convent dels Àngels


 Església de Santa Anna

 Panell ceràmic al carrer de Santa Anna

 Via sepulcral romana


 Antigues torres de la muralla romana de Barcino

 Aqüeducte romà vora a la muralla  romana


 Catedral de Barcelona

 Catedral de Barcelona


Mercat de Santa Caterina

 Palau de la Música Catalana

 Palau de la música Catalana

 Palau de la Música Catalana

 Palau de la Música Catalana

 Palau de la Música Catalana

 Església de Sant Pere de les Puel·les

 Arc de Triomf

Arc de Triomf



 La Ciutadella

 Llac de la Ciutadella

 Quadriga sobre la cascada de la Ciutadella

 La Ciutadella


 Mamut a la ciutadella

 Llac de la Ciutadella


 Castell dels tres dragons


Castell dels tres dragons

 Botiga amb el caganer



 Palau al carrer Montcada

 Carrer Montcada

 Palau del carrer Montcada

 Basílica de Santa Maria del Mar

 Basílica de Santa Maria del Mar


El Fossar de les Moreres

 Interior de la Basílica de Santa Maria del Mar

 Rosetó de la basílica de Santa Maria del Mar

 Interior de la Basílica de Santa Maria del Mar

 Basílica de Santa Maria del Mar



 Torre de la muralla romana de Barcino


 Casa vora la torre romana


 Palau de la Generalitat

 Palau de la Generalitat


 Monument als castellers

 Monument als castellers

 Església de Sant Jaume

 Passatge de Madoz

 Teatre principal

 Detall de l'estàtua de Colom

 Detall de l'estàtua de Colom

 Detall de l'estàtua de Colom

 Estàtua de Colom

 Arribem al Port de Barcelona

 Estàtua de Colom




 Les Drassanes de Barcelona

 Les drassanes de Barcelona


Casa modernista al carrer Provença