dimecres, 22 de maig de 2019

Caminada pel Baix Camp i la Conca de Barberà: de Prades a Poblet i l'Espluga de Francolí. 14/4/2019

Prades
Vam eixir de Prades, de seguida vam deixar la vila Vermella i ens vam endinsar al bosc seguint la GR. Ens conduïa Lluís amb el grup Gata. Lluís ens va explicar les característiques del roure reboll, anomenat així per la capacitat de produir  rebolls, es a dir que rebrotava. Vam arribar per senda de bosc al tossal de la Baltassana, el punt més alt de la Conca i el Baix Camp. Es veia molt bé la serra del Montsant del Priorat, i el poble de Prades. El tossal dels quatre termes
Vam seguir per dintre d'un bosc de roures i pins fins arribar al tossal dels Quatre Termes, on vam dinar La vista era espectacular, hi havia tres creus i em vaig fer una foto amb el mapa del PPCC, el poble que es veia a  la vall era Capafonts. Els quatre termes eren, Prades, Vimbodí, Rojals i Mont-ral.


Els Cogullons
Vam seguir pel Clot del Llop fins arribar prop dels Cogullons, on es veia un turó i una caseta a sobre. Ens va  sorprendre la presència de les sendes envoltades per bruc d’hivern florit. Vam anar davallant, i a cada aturada cantàvem un trosset de la Malaguenya de Barxeta. Vam arribar a un punt on vam  trobar una vista espectacular, al fons el Pirineu i les comarques de la Segarra i al nostre davant Poblet, Vimbodí, l’Espluga de Francolí i la casa forestal.  Cada racó i cada senda ens mostrava una escena diferent. Els camins estaven  ben arreglats i es trobaven farcits  de vegetació frondosa. 


La casa de Pena
Vam arribar a la casa forestal, El Panell ens donava molt bona informació: "era una casa modernista preciosa de principis del XX, on hi havia antigament la granja de Poblet, en la que explotaven i vigilaven el bosc.


El topònim de Pena derivava de "penya" que feia  referència a la cinglera de roca que hi havia a sota del mirador ".
"En els bancals del costat de la  casa hi havia un viver amb el conreu de plançons d'espècies  forestals per abastir els treballs de reforestació del bosc de Poblet."
"La casa de la Pena era la residència habitual del guarda forestal i de la seua família, i també de l'enginyer del bosc de Poblet."El pou de gel i la carbonera
Mentre baixàvem vam veure un salt d'aigua que davallava cap a una bassa, era un racó preciós.  Ens vam trobar dos elements del patrimoni, un pou de gel amb una construcció interior que va ser una vivenda, la qual tenia una entrada molt impactant També vam veure una carbonera que recuperava la llarga història de la serra, en relació a la fabricació del carbó. 


Poblet i l'Espluga
Vam arribar al monestir de Santa Maria de  Poblet i vam segellar  a la botiga del monestir. Tica i Àngel es van quedar a Poblet a l'espera de la meua tornada, i nosaltres vam seguir cap a l’Espluga de Francolí on vam celebrar la nostra gesta en arribar al bar.
A l'enllaç del wikiloc  podreu trobar la traça de la caminada.


  Entrada a l'església de Prades

 Església de Prades

 Fem camí entre un pinar frondós


Tossal de la Baltassana

 Vista del Montsant des  del tossal de la Baltassana

 Vista del tossal de la Baltassana

Vista de Prades

 Símbol dalt del tossal de la Baltassana

 Vista de la zona nord, cap a la Segarra Davallem camí del Tossal dels Quatre Termes
 Vista des del tossal dels Quatre Termes Dinem al tossal dels quatre termes

 Tossal dels Quatre Termes

 Escut de Prades al cim on parteixen els quatre termes

 Escut de Rojals al cim dels quatre termes

 Escut de Vimbodí al tossal dels quatre termes

Escut de Mont-ral al tossal dels Quatre Termes


 El Clot del Llop

 Bruc d'hivern florit

 Els Cogullons


 Bruc d'hivern florit

Teix entre el pinar

 Construcció sota una balma

Mirador de la Pena. Casa forestal i al fons el bosc de Poblet i PobletMarfull florit

 Bassa prop de la casa forestal de la Pena Casa forestal de la Pena


 Casa forestal de la Pena

 Monestir de PobletSalt d'aigua prop de la casa forestal de la Pena


 Pou de neu, amb una construcció interior posterior adossada

 Entrada al pou de gel

 Entrada al pou de gel

 Carbonera

 Monestir de Poblet

 Monestir de Poblet
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada