diumenge, 9 de juny del 2019

Caminada pel Baix Penedès i el Garraf: de Calafell a Vilanova i la Geltrú. 28/3/2019

Calafell
Era el tercer dia de la meua estada amb la família a Sitges, aquesta vegada vaig fer l'etapa jo sol. Vaig iniciar el camí a l'estació de la platja de Calafell. Vaig arribar a Calafell, la plaça de Catalunya i el castell.  Tot i que no vaig entrar a dintre del castell, hi havia una pujada empedrada preciosa. Anava allunyant-me i al darrera anava deixant el turó del castell.


La duresa de l'asfalt
Després va vindre una carretera amb transit i poca voravia, era la carretera de Bellveí, va ser la part més desagradable de la jornada, especialment als revols que no es veia qui venia per davant. Després un turó ens deixava veure les restes de al Marranet, dalt del turó del Montpaó. Algunes senderes ens endinsaven per la muntanya del Borrell.  Aquest trosset era dels paisatges més bonics de l'etapa, la qual estava intoxicada d'urbanitzacions.



El barranc del fondo de Blai
En alguns trossos les urbanitzacions eren una plaga, alienes a la llengua del territori, com "los Rosales", on tots ens cartells estaven en castellà. En passar la urbanització el camí s'enfonsava en el barranc del fondo de Blai, vaig aprofitar per esmorzar vora una ombra. Vora un dels camins em vaig trobar les despulles d'un circ. En un bancal vora la senda jeia un camió abandonat amb el nom de Circus Universal, això em va fer reflexionar sobre  la importància de les coses i el pas del temps.



El riu Foix
Com aquell vell remolc havia sigut; la casa, la il·lusió, el projecte, i la vida d'una gent per mostrar les seues  virtuts  arreu del món, i ara el pas del temps l'havia fet caure en l'oblit, en aquell just indret, com a record del que un dia va albergar. En deixar la urb. Costa de Cunit vam encarar el camí cap a la mar, per arribar al riu de Foix.  Ara deixàvem el Baix Penedès per entrar a la comarca del Garraf.



Cubelles
Mentre anava per la vora del riu tenia una vista  del poble de Cubelles i alguns horts de la vora  No vaig  arribar al nucli antic  i després de recórrer alguns dels carrers vaig fer via per l'avinguda que portava a la mar. A la desembocadura del riu Foix hi havia ànecs i tamarits en flor, era un oasi entre tant de formigó.  Un dels al·licients era veure les pintures mural d'ocells a les parets i túnels de la població que li donaven alegria als llocs més trists.

La platja Llarga
Després pel passeig de palmeres vaig seguir cap a la platja Llarga, on el seu nom ens remarcava la forma i el temps que ens va costar recórrer-la. Es feia costós caminar entre la sorra. El camí em donava a la via del tren, on un tren m'avançava a l'entrada. Amb el pas ràpid vaig seguir per la senda del costat de la via.


Vilanova i la Geltrú
En arribar al passeig de Vilanova i veure la torre Blava tancava el cicle del punt on havia començat feia dos dies, segellava el carnet a l'oficina de turisme de  Vilanova i encarava el pas cap  l'estació de tren per tornar a casa. Estava molt cansat i em vaig deixar el nucli vell de Vilanova per una altra vegada.
A l'enllaç podeu veure la traça de la ruta.

Passeig des de l'estació de Calafell a Calafell

Casa de  Calafell

 Poema a la plaça de Catalunya de Calafell

Església de Calafell

 Edifici de Calafell

Castell de Calafell

Pujada al castell de Calafell

 Pujada al castell de Calafell

 Vista de Calafell des del Castell

Castell de Calafell

 Vista de Calafell des del castell

Antiga il·luminació medieval de Calafell


Castell de Calafell

Calafell i el turó del castell


 Restes del Marranet dalt del turó de Montpaó


 Pal indicador dins d'un barranc

Les desfetes d'un vell circ



 Vora el riu Foix


 Hortes vora el camí

 Vistes del poble de Cubelles

 Pintura mural al poble de Cubelles




Desembocadura del riu Foix

 Desembocadura del riu Foix


 Tamarits prop de la desembocadura



 Platja de Cubelles


 Platja Llarga




 Platja de Vilanova  i la Geltrú

 Torre Blava de Vilanova

 Església a Vilanova i la Geltrú