dilluns, 11 d’octubre del 2021

Caminada per l'Alcoià i l'Alt Vinalopó

 De Beneixama a Banyeres de Mariola. 

( L'Alcoià històric-l'Alcoià)

Beneixama
Vaig arribar en cotxe fins a Beneixama i vaig iniciar el viatge a peu cap a Banyeres de Mariola.
Vaig eixir del poble de Beneixama, sols eixir em vaig trobar un panell on explicava la història dels molins de Beneixama, que eren molins fariners que es movien amb l'aigua del riu Vinalopó, i molien tota classe de cereals i llegums, vaig passar per davant del  molí Alt.

Més endavant vaig arribar a una mena de fàbrica restaurada, tal vegada utilitzada com a restaurant, gaudia d'unes cadenes molt grosses com les que utilitzaven els vaixells.
El paisatge estava pintat del verd clar amb el primer cereal de tardor que  començava a omplir els camps.

El Salze
Seguíem vorejant els camps fins que vam arribar a la pedània del Salze, un pal indicador ens desviava per una xarxa de senders, un  seguia pel camí vell de Bocairent i l'altre pel camí de Xàtiva, nosaltres continuàrem per davant de l'ermita de Sant Vicent Ferrer fins arribar al poblet del Salze.

Vaig deixar el poblet i vaig seguir, prompte em vaig  trobar amb el riu Vinalopó,  alguns pollancres despullats per la  tardor ens convidaven  a fer un mosset entre les fulles groguenques i el riu.
Pel camí vora el riu vaig trobar algunes fàbriques que aprofitaven la força de la corrent, així com algun salt d'aigua que brillava entre l'arbreda del riu Vinalopó, formant algun toll d'aigua clara.


La ruta dels Molins
Un panell ens recordava que anàvem seguint la ruta dels molins, d'altres panells ens recordaven el tipus de fauna i flora que hi vivia, com per exemple els pardalets: l'oriol; el pica-soques; la busquereta; o els capellanets. Era una etapa immensament rica, tant per la seua varietat natural, com per  el patrimoni que anàvem trobant referit als molins; el molí Sol, on feien paper fi, especialment de fumar, i podíem encara contemplar el fumeral, o el  molí Torró que  feien farina.


En el nostre viatge vam poder veure algunes basses vora el molí. Ara  entràvem en el raconet més preciós de tot l'itinerari, on la senda anava voreta del riu i la tardor pintava de daurat el paisatge. Els salts d'aigua li donaven blancor amb la bromera, i els antics ponts i molins ens mostraven un record del passat.
Vàrem arribar al molí de l'Ombria, una construcció gran vora el riu, aguantada per una estructura de ferro per evitar el seu enfonsament.
 En deixar tanta màgia i bellesa vaig arribar a Banyeres de Mariola, algunes sorpreses anaven apareixent al pas del caminant. La població estava coronada pel seu castell, a més tenia alguns racons bonics.

Banyeres de Mariola
Primer vaig arribar a una plaça on hi havia un mural preciós en relleu de la llegenda de Sant Jordi i el drac, cap a les dues  vaig anar a buscar l'ajuntament per poder segellar el carnet del Camí, finalment em van enviar a l'oficina de turisme, després de tenir ja el segell de l'etapa vaig pujar al castell.  Era un vell castell Almohade del segle XII.


Torne a Beneixama
Però havia de tornar cap a Beneixama a peu, ara no vaig tornar pel molí de l'Ombria i vaig seguir per la via més directa, així vaig passar pel molí del Bessó molí de la Farina, que va ser en temps passat fàbrica d'aiguardents i més endavant de cereals i pinsos, vora el casalici encara podia veure la sèquia.
Deixava Banyeres, que anava quedant-se al nostre darrera, sempre mostrant-nos el castell com a fita i senyera.
El cel es va tapar i el vent prometia tempesta, havia d'afanyar-me per arribar si no volia mullar-me, anava passant per alguns indrets anteriorment vists; com el Salze i l'ermita de Sant Vicent. Encara vaig fotografiar un parotet immòbil a terra.
En arribar a Beneixama va començar a ploure. Quina aventura més bonica i quantes coses havia aprés en aquesta etapa d'el Camí.
Podeu veure la traça a l'enllaç del wikiloc

Entrada del Molí Alt de Beneixama



 Antiga construcció restaurada

Xops a la tardor

 El cereal pinta de verd el paisatge


 Església de Sant Vicent



 El Salze

 Un carrer del Salze

 El riu Vinalopó

 Fàbriques vora el riu

 Un toll i un salt d'aigua


 El Molí Sol

El molí Sol


El Vinalopó i el pont vora el molí de l'Ombria

El Molí de l'Ombria

 Església de Banyeres de Mariola






El Vinalopó vora el molí de l'Ombria


1-12-17