dilluns, 15 de febrer del 2021

Crònica de la caminada pel Comtat i la Marina Alta

De Fageca a Castell de Castells. 16/1/21

Fageca

Seguíem fent el Camí brancal del Comtat, etapa a etapa, poble a poble. Havia plogut i havia fet fred i  això ens va donar un paisatge de neu i gel.

Vam arribar a Fageca, el seu  topònim li venia de faig, recordava les imatges de l'om mort i envernissat on vam dinar a la caminada anterior en acabar a Fageca.

Vaig fer una volta pel poble per entrar en calor i descobrir els seus racons, gaudint de l'hora i la soledat del moment, mentre arribava la gent, vaig recórrer els carrers humits, freds i estrets de Fageca  que a  aquelles hores estaven buits. Una dona em va preguntar per algun lloc del poble, finalment i després de parlar una estona  amb ella vaig gaudir de la  bonica  coincidència, ja que era l'Elia que havia arribat amb el Lluís i venia amb el nostre grup.

L'escena de l'església amb la muntanya de darrera nevada semblava treta d'una postal de Nadal. En arribar els companys i companyes vam presentar-nos i vam començar a caminar.


Camí de Famorca

La primera part del camí era senzilla, seguíem per una pista entre bancals amb els ametlers encara amb el vestit d'hivern.  Va vindre Vicent Noguera amb el seu gos anomenat Tro, però ensumant olors es va despistar i es va perdre. En arribar a Famorca alguns ametlers i  les  seues gruixudes soques  ens donaven la benvinguda al poble amb els braços oberts. A la plaça ens vam trobar a Mariano, una persona saberuda i pausada de Famorca que havia compartit camí amb nosaltres en d'altres ocasions.

Famorca era un poble menut del Comtat. Vam passar per l'església i els llavadors de Famorca,  Mariano ens va acompanyar una estoneta per carrers i camins, en eixir del poble vam seguir caminant per un camí voltat de conreus de secà, bàsicament ametlers i oliveres.

Vam endinsar-nos per una senda que davallava entre carrasques fins una cova, vam arribar fins al seu  cor de roca on Mariano ens va mostrar unes pintures rupestres.

També ens van mostrar que si entraves fins al fons i miraves el cel hi havia una posició que aquest semblava un ull.

Vam seguir la senda que anava carenant llomes i turons, la serra de davant encara duia posat el vestit blanc d'hivern,  van arribar a un punt on es veia Castell de Castells omplint la menuda i  profunda vall.

Vam seguir la pista i després la senda que anava serpentejant cap al poble, a l'ombria el gebre dibuixava formes sobre la vegetació, eren fràgils  extensions dels flocs que  revestien la palla de fredor.


Castell de Castells

Vam arribar a un lloc pla una miqueta abans d'arribar al poble, vam aprofitar per dinar, vam traure les carmanyoles i les coques, vam cantar i   vam gaudir de tan grata companyia. Després vam pujar a Castell de Castells, vam visitar el poble i el museu etnològic.

El museu

Hi havia llata a mig fer a sobre d'una taula, i els estris rovellats per trenar-la, vam veure com de la llata feien els cabassos i  després la sessió de cànters per mantenir l'aigua freda. En un racó hi havia instruments de música antics,  vaig reconèixer un clarinet igual que el meu, em va fer molta il·lusió.

Hi havia una cuina antiga, un pessebre restaurat i penjat en una paret un calendari  de l'any 1962. Tal vegada arrugat i vell pels anys, cansat de notar el pes de la història. Era com si el temps s'hagués aturat per a ell i s'haguera congelat la seua carrera frenètica, inevitable,  el febrer d'aquell llunyà any 62, formant part del museu de la vida.

Després vam seure per veure un vídeo preciós respecte les coves i les pintures rupestres del Pla de Petracos. Escenari que visitaríem en la següent etapa.

 Cansat però amb la plenitud de conèixer una mica millor el meu país vaig tornar cap a casa.


Fageca



Fageca

Plaça de Fageca




El campanar de Fageca

A l'eixida de Fageca



Camí de Famorca


Entrada de Famorca

Ametlers a l'entrada de Famorca

Portal de Famorca

Església de Famorca

Llavadors de Famorca

Llavadors de Famorca

Marges de pedra seca i ametlers



Un capell de neu sobre les muntanyes




Pintures rupestres a la cova




Una llenca de cel blau vista des de la cova

Sostre de la cova

Al sostre de la cova










Una font a mig camí










Castell de Castells


Baixant a Castells de Castells


Rampant per la senda


Roques naturals 


Antics bancals de pedra seca


Formacions gebre







Castell de Castells

Castell de Castells

Una casa molt florida



Una balconada amb forja



El museu etnològic

El treball amb la llata


Els cànters

 Els instruments



Un vel acordió




El vi




La cuina

El pessebre



Els joguets

El calendari 


Fent llata

Un cabàs a mig fer