dijous, 22 de juliol de 2021

Caminada per la Marina Alta i el Comtat

Caminem  d'Alcalà de la Jovada a Planes 11/11/2015


Alcalà de la Jovada

Una nova vivència del Camí omple les nostres entranyes, ens trobem amb amics i amigues, noves persones i antics companys de Camí, amb el guiatge del gran Graeme i  un paisatge on és conjugaven els colors de tardor i les formes, antics poblats de moriscos on les arcades dibuixaven en el temps la tragèdia amarga de la seua expulsió, on la història escrita amb sang en aquest cas ens posa a nosaltres en el costat dels roïns.

Entranyable caminada  que ens queda enganxada a la pell en la qual moltes olors i colors  ens endinsen en un paisatge privilegiat.
Vàrem iniciar les nostres passes a Alcalà de la Jovada, poble d'Al-azraq,  on podíem veure la font amb el seu esguard, i la placa que recordava el seu castell, segons sembla l'església,  al mig la plaça  és de les poques que conserva encara els trets de les antigues mesquites.
 En poc de temps ja vàrem tenir la primer petjada dels antics moriscos que ens acompanyaria tot el camí, el poblat morisc dels Benialins,  vàrem recórrer les antigues cases que  portaven 400 anys abandonades des de la barbàrie del 1609.

Beniaia
Poc després ens vàrem trobar amb el segon poble Beniaia, poble menut com tota la vall d'origen morisc com ens deia el seu nom. Vàrem fer un mosset en eixir del poble als llavadors, vàrem gaudir de la font i dels colors de tardor que  li donaven un encant a l'indret.
Poc després de fer una miqueta la senda de muntanya vàrem arribar a una de les perles del recorregut, el poblat morisc de la Queirola, recordàrem la tragèdia de l'expulsió i la marginació a la qual estigueren exposats aquella pobra gent, no sols el fet de convertir-se al cristianisme sinó també totes aquelles tradicions  que no compartien, com menjar poc o parlar en català com els cristians.
Posava els pels de punta passar sota dels arcs i el sostre mig ensorrat de teules morunes,  una sensació estranya entre les bellesa de l'indret i l'amargor de la tragèdia.

El Carst
Vàrem caminar per veure una altra perla preciosa d'aquesta  comarca; el Carst , que és una antiga formació geològica la qual crea una depressió sobre les roques formant un gran penya-segat, que s'omple dels colors de la tardor per aquesta època.  Aquesta vegada és el paisatge espectacular qui ens deixava bocabadats.

Margarida, Catamarruc i Planes
Vam tornar  cap al poblat de la Queirola per seguir el camí cap a Planes. Amb els companys i companyes vàrem seguir cap a Margarida Catamarruc i finalment Planes, on vàrem poder dinar, en acabar l'àpat vàrem fer una visita pel bonic poble del Comtat, vàrem pujar al castell i  vam visitar el seu aqüeducte. Em va captivar tant la bellesa de l'indret que quan vaig arribar al bar havia passat una eternitat i ja no quedava quasi ningú.

Una caminada estava impregnada de molt bones sensacions, els colors de la tardor, la història escrita en les pedres, els vells amics, que caminem junts després de molt de temps. Les cançons que s'enfilen sobre els pins, i sobre tot la il·lusió i les bones vibracions de compartir amb la gent aquest preciós projecte que és el Camí per la nostra terra.


Alcalà de la Jovada


El rogle a AlcalàLa font amb l'esguard d'Al azraq

Església on hi havia l'antic plau d'Al- Azraq
A la vora d'Al azraq
Pel camí de Benialins

Poblat morisc de Benialí
 Vista del Benicadell Beniaia (Alcalà de la Jovada)

Llavadors de Beniaia
Font als llavadors de Beniaia


Esmorzar als llavadors de Beniaia

Llavadors de BeniaiaLlavadors de Beniaia


Les taules dels llavadors de Beniaia

Llavadors de Beniaia


Beniaia al nostre darreraPoblat morisc de la QueirolaOrtigues al poblat de la Queirola


El carst

Ens reagrupem

 Fem camí cap a Catamarruc

 Camí de Planes


Catamarruc i de fons el BenicadellPer un camp de cirerersMargarida (Comtat)


Una mutació un poc estranya


Camí de Catamarruc


Catamarruc


Planes
Dinar a Planes

Un bon postre a Planes

Un quadre de l'aqüeducte de Planes

Ajuntament de Planes

Pedra pintada a l'ajuntament de Planes
Rellotge de sol a Planes


Pels carrers de PlanesEsglésia de Planes

Campanar de Planes

Pugem al castell

Castell de Planes


Vista del campanar de Planes

Planes 


Castell de PlanesCastell de Planes

Castell de Planes

Vista des del castell de Planes


La font Nova de Planes

Llavadors  de la font Nova de Planes

Font de Planes

Aqüeducte de PlanesAqüeducte Planes

Aqüeducte de Planes