dilluns, 16 d’agost del 2021

Caminada per la Marina Baixa i l'Alacantí

De Relleu a la Torre de les Maçanes 20/2/16

Relleu

Es presentava un cap de setmana amb molt bones perspectives, començava  la descoberta de l'Alacantí. Van ser dos dies de grates sorpreses, de bona convivència, i molt bon ambient, d'enfortir vincles amb  gent de diferents pobles, i de descobrir una comarca que tenia molts tresors amagats.


El dissabte vàrem començar la nostra caminada a Relleu, un poble de la Marina Baixa, el darrer del recorregut del Camí troncal abans que la ruta s'endinsés per l'Alacantí. 

Érem un grupet molt bonic de gent de moltes comarques, no podia faltar la nostra guia Maria Àngels de Relleu, que ens va conduir per  la part del recorregut del seu poble.


Vàrem quedar a la plaça de l'església, destacava el treball del llindar, on s'havia tallat en fusta  el poble de Relleu. Hui ens vam trobar que feien mercat, s'afegia de bon matí el guirigall de la gent.  Vam iniciar la marxa, vam passar per la vora de les restes d'un molí en runes.  

La primera perla en visitar va ser el llavador,  en especial era molt bonica la pica de rentar, amb la seua pedra ondulada.  Vam iniciar la costera del  calvari, vam passar per l'ermita de Sant Albert on el  panell ceràmic ens parlava dels esdeveniments importants referents a  l'ermita i la coronació de la  Mare de Déu del Miracle. Tal com anàvem agafant alçada gaudíem de les vistes, tant del poble com de l'entorn. Vam seguir el camí empedrat fins al castell de Relleu, on encara quedaven alguns llenços i torres,  des del turó teníem una bona panoràmica del poble i de les serres del voltant, així com  l'itinerari de l'etapa anterior que venia de la Vila.

Després d'una estona  gaudint de l'indret vam baixar del castell, al nostre davant teníem el cim de l'Aguiló,  durant una estona ens vam anar encaixonant dins del riu, fins creuar el riu de Relleu, la fonteta de Ramos i situar-nos a l'altra vessant.

Les serres i els cims

Hi havia  algunes serres que per la seua posició i per la seua forma van ser elements  de referència, per exemple la Penya  el Figueret, que formava part de la serra de la Grana, amb la seua forma d'egipci gitat, i el Cabeçó, que dissabte veuríem la seua forma per una banda i el diumenge per l'altra. També veuríem l'Aitana, amb les seues boles i antenes al llom, i el Puigcampana, gegant inigualable amb el tallat de la campana al seu cap. 

La primavera començava a apuntar i les flors més variades omplien el camí, així com algunes papallones que volaven  per sobre les flors. La processionària  omplia milers de nius grotescos, les larves anaven trencant els capolls i s'anaven despenjant dels pins, com els cucs eixint  de  dins d'un cos en descomposició. Feien fileres a terra, caminaven  enganxats al de davant,  d'ací el seu nom, com si anaren en processó. Recordem com resulta d'irritant el seu contacte per  a la nostra pell.

Les nostres botes xafaven fort sobre la pols blanca de la pista de terra. Anàvem creuant serres i bancals  acomiadant-nos de la Marina Baixa per entrar a l'Alacantí, i a l'altra banda del barranc  ens va sorprendre un mas peculiar, amb un pi molt gran que cobria  part de l'edifici. Era el mas de Jose Roncallosa, encara al terme de Relleu.

Després de fer un mosset de la berena  i recuperar forces vàrem seguir la marxa. Ara eren Joan i Pau en especial, els que varen agafar el guiatge ja en terme de la Torre per explicar les perles del seu poble.

Havíem creuat la serra de la Grana fent camí cap a la Torre de les Maçanes, quan a la nostra dreta ens va aparèixer el mas del Nofre, una mica abans d'arribar al mas i mig engolit pels esbarzers hi havia l'esquelet d'un antic carro, com per recordar-nos la nostra història, com un vell amic que quedava arraconat pel temps però la seua presència ens trencava el cor, ens recordava les petjades d'una altra època, mes avall el mas guardava l'essència del passat.


Ens vàrem desviar un moment per fer-nos la foto a l'escaleta, una gran paret de pedra en sec, de la qual en sortien  grans pedres  que feien d'escalons, vàrem repartir-nos un a cada escaló per fer-nos la foto. 


En baixar vam refer la marxa, una gran carrasca romania vora el camí. Poc després de recórrer sendes i pistes vam  veure encara l'escenari  de la  tragèdia del 2012,  l'incendi que va devastar molta part d'aquella comarca, on segons ens contava Joan van morir dues persones i va ser un fet que va marcar tota  la contrada,   ens recordava la imatge desoladora de veure com avançaven les llengües de foc.


La torre de les Maçanes; poble d'aturada
Finalment vàrem arribar a la Torre de les Maçanes,  vàrem visitar la Torre i  els punts més rellevants com la torre que li donava nom.


Durant el dinar vàrem gaudir de la companyia de la gent fabulosa, les converses anaven corrent tranquil·les per la taula,  en un moment solemne vàrem iniciar el llibre del Camí a l'Alacantí. Pau ens va fer un dibuix preciós del recorregut i cadascú que va voler va dir la seua.

Al sopar Joan ens va parlar sobre la polèmica del nom del poble, l'origen i el sentit.  Maçanes volia dir un punt de parada en un camí,  i no tenia res a veure amb les pomes, que era la castellanització que se li volia donar per alguns sense cap sentit. Per la nit vàrem repartir els llits i els llocs per dormir, jo em vaig quedar a casa Joan i Julio, molt agraït i moltes gràcies als dos per l'acollida, va ser un luxe.

 A l'endemà ens esperava una jornada plena d'activitat, la caminada de la Torre de les Maçanes a Xixona.


Relleu

Campanar de Relleu


El mercat a la plaça de Relleu

Església de Relleu

Llindar treballat de l'església de Relleu

El castell de Relleu



 Restes del molí de Relleu

La font als llavadors de Relleu

La font de Relleu

La font de Relleu

Els llavadors de Relleu

Els llavadors de Relleu

 Fem camí per Relleu

Pujada al calvari

Pujada al calvari

 Relleu des del Calvari

 Relleu des del calvari

 El camí cap del calvari

 Ermita de Sant Albert


Restes del castell

 Restes del castell

Restes del castell

 Caminants a l'ermita

Panell a l'ermita de la festa de consagració de la Mare de Déu

El castell de Relleu
 Vista de Relleu i el Puigcampana al fons

Castell de Relleu

Pujant al castell de Relleu


Pujada al castell

 Castell de Relleu



Vista de Relleu des del castell



 Restes del castell de Relleu



 Castell de Relleu


 Castell de Relleu


Baixem del castell cap a la Torre



 Vista de l'Aguiló al davant





 Creuem el riu Amadori o de Relleu

Creuem el riu Amadori o de Relleu


 Vessants d'argila erosionada 





Detall de les primeres ametles



De fons l'Aitana

 Detall de l'abancalament prop de la serra de la Grana

Detall de la Penya del Figueret, recorda un egipci gitat

Detall de la Penya del Figueret




 Detall de la Penya del Figueret, dins la serra de la Grana

 Vista de les serres cap al nord, a la vall hi ha el poble de Relleu


A la vall hi ha el poble de Relleu

Mas de José Roncallosa 

Niu de processionària

Imatge del Cabeçó

Imatge del Puigcampana i a la vall el poble de Relleu

 Fem un mos de la berena

Imatge del Cabeçó






Primers passos per l'Alacantí


Caminants al fons el Puigcampana


 Detalls dels abancalaments







Carro al mas de Nofre

Mas de Nofre

Mas de Nofre

Impressionant paret de pedra amb pedra fent escaleta

Escaletes a la paret de pedra

Immensa carrasca a la vora del camí

Una antiga bassa i uns llavadors

Detall dels llavadors



La serra de la Grana i al darrera el Puigcampana



Algunes orquídies

Algunes orquídies

L'Aitana al fons




Quan les flames han devastat i han deixat morts

Seguim les marques del camí Sant Jaume

Cap a la Torre de les Maçanes

 Vista de la Torre de les Maçanes


La Torre de les Maçanes
Primera aturada a la Torre de les Maçanes

 La Torre que dona nom a la Torre de les Maçanes







La plaça de la Torre




Amb la samarreta del Camí

El dinar al bar la Plaça




L'oli de la Torre

L'oli de la Torre de les Maçanes

 Dibuixant el croquis 

 Fem camí

 El dibuix al llibre del camí


Els llavadors de la Torre de les Maçanes

Els llavadors de la Torre de les Maçanes


Pels carrers de la Torre

La nit a la Torre de les Maçanes