dimecres, 22 de maig del 2019

Caminada per la Marina Alta: de Benirrama a Pego. 16/3/2019

La Vall de Gallinera
Tornar a la Vall de Gallinera sempre havia estat un goig, pel retrobament amb les persones estimades, pels paisatges, i pel plaer de recórrer els pobles de la vall. Especialment pels mesos de primavera quan hi havia l'explosió de la florida del cirerer. 



Ens vam trobar a Benirrama, un poble menut de la Vall de Gallinera. Ja al poble, però abans d'arribar al punt de trobada, Biel, que era un gran mestre i coneixedor de la vall ens va mostrar a una paret d'una casa un enigmàtic gravat.


Vam fer el rogle, persones vingudes de comarques properes i llunyanes, i després de les explicacions preliminars vam començar a caminar. Anàvem pel mig de les  grans muntanyes que solcaven aquella vall, on els cirerers florien als bancals, i li donaven al paisatge aquella màgia especial.


Benimarsoc
Vam arribar al poblat morisc de Benimarsoc,  on encara quedaven restes del que van ser les cases  del poblat. Recordem que l'any 1609 esdevingué l'expulsió dels moriscs i molts dels pobles de al vall van quedar abandonats sense els seus habitants, ara queden les cases enrunades que parlen de la tragèdia. 


Des d’allà teníem una bona perspectiva del poble de Benirrama, els cirerers florits emblanquinaven el paisatge, recordant una nevada. El proper element que ens marcaria la ruta seria el castell de Gallinera, en la pujada al castell  un dels moments importants va ser la vista de la Vall de Gallinera i poder veure els pobles de Benirrama, Benissili i Alpatró. 


El castell de Gallinera
Vam pujar al castell on encara li quedaven algunes torres dalt del penya-segat.  El camí ens anava donant diferents perspectives del castell, exaltant unes torres o alguns llenços de la muralla. Vam esmorzar a l'ombra del castell.  Després vam seguir per una senda que davallava entre el rocam i la vegetació. I més enllà ja es veia el poble de l'Atzúbia.


L'Atzúbia i Pego
En arribar a la  terra plana els tarongerars cobrien els bancals, vam arribar a l'Atzúbia on vaig segellar el carnet a una sala d'art, ens vam fer una foto de grup i per camins de tarongers vam arribar a Pego. Vam dinar a un restaurant argentí, vam segellar el carnet d'el Camí i vam escriure al llibre de la Marina, i per la vesprada Aitana, la guia, ens va fer la visita per Pego


La visita a Pego
Al poble ara estaven en falles, i podíem veure alguns dels monuments. Alguns dels elements  més rellevants de Pego van ser la capella de l'Eccehomo, el baladre monumental de davant la capella, la casa de la cultura, amb l’escut d’armes, i l'església arxiprestal de l'Assumpció.   De l'antic recinte emmurallat encara quedava alguna torre i el portal de  Sala. Vam acabar amb una bona orxata a la plaça  Major de Pego, i després cadascú se'n va anar  cap a sa casa.
A l'enllaç podreu veure la traça del recorregut al wikiloc.

 Inscripció a Benirrama, la Vall de Gallinera


 Eixim de Benirrama

 Pel camí dels cirerers florits

 Entre muntanyes i cirerers

 Els cirerers de la vall, com una nevada primaveral





 Com una carcassa de blancor, els cirerers envoltaven el camí

 Flor de cirerer


 Els cirerers de la Vall de Gallinera


 Restes del poblat morisc de Benimarsoc, a la Vall de Gallinera

 Biel fent-nos les explicacions adients


 Benirrama, a la Vall de Gallinera

 Castell de Gallinera

Una cova

 Castell de Gallinera

 Camí del castell entre cirerers florits

 Els cirerers , com una nevada suau

 Castell de Gallinera

 Vista de la Vall de Gallinera

 Vista de la Vall de Gallinaera

 Castell de Gallinera

 Castell de Gallinera

 Castell de Gallinera

 El grup del Camí i el castell de Gallinera


 Vista de l'Atzúbia


 Vista de l'Atzúbia a les valls de Pego

 Bassa i la serra de Gallinera

 Vista de l'Atzúbia




 Església de l'Atzúbia

 Escut de l'Atzúbia

 L'Atzúbia

Fogassa al restaurant de Pego



 Baladre monumental de Pego

 Capella de l'eccehomo

Capella de l'eccehomo de Pego

 Treball a una porta de Pego

 Església Arxiprestal  de Nostra senyora de l'Assumpció de Pego

 Campanar  de l'arxiprestal de Pego

Escut medieval de la família Sala




 Restes d'una torre del recinte emmurallat de Pego

 Portal de Sala

Dibuix de Pego del segle XV, i el portal de Sala

 Font de Pego

 Una falla de Pego



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada