Visita de Dénia i el castell 5/2/16
Vaig començar el meu recorregut pel principi del brancal de les Valls de la Marina a la plaça de la Creu de Dénia, quan vaig arribar vaig veure el perquè del nom de la plaça, ja que hi havia una creu al centre, també molt a prop hi havia el carreró de Quico el Vi.
Carreró Quico el Vi.
De vegades els carrers poden sorprendre'ns per moltes raons, unes vegades per les cases que els envolten, d'altres vegades pels seus raconets, o per la seua amplada, en aquest cas, em va resultar peculiar el nom i com era d'estret. Un altre nom de carrer interessant per nomenar era el carreró del Malcriat, el qual feia referència a un veí del carrer.
La plaça de Sant Antoni era un espai amb cert caràcter, amb casetes baixetes i alguns bars, tot molt ben endreçat. Pel carrer de fora mur vaig arribar a la font i em vaig dirigir al carrer Colon, una mica abans d'arribar, a la nostra esquerra em vaig trobar amb la plaça del convent, on vaig veure una creu en mig de la plaça.
Església i claustre de Sant Antoni.
En trobar-me davant l'església, que per cert estava tancada, vaig intentar accedir al claustre interior, fins i tot li vaig donar la volta a l'illa on hi havia l'església per si podia accedir des de darrera, o tal vegada hi havia algun punt que tinguera millor visió, però no hi havia manera, espere en properes visites accedir al claustre, de moment vaig tirar mà de zoom del que es veia des de la plaça.
Cases colonials del Marques de Campos.
Era una avinguda ampla farcida de plataners, hi havia algunes cases colonials de principis de segle XX. Era un carrer també ple de comerços i on hi havia molta activitat . De la plaça del País Valencià de Dénia el que més em va sorprendre o impressionar van ser els arbres de pittosporum tobira, recargolats i vells, i de soques grosses, estava acostumat a veure aquesta espècie tallada en forma de bardissa.
La Casa de la Marquesa o de Valero de Palma era una casa senyorial, tot i que de moment no vaig entrar, vaig passar per la porta, es trobava al costat del museu etnològic.
En la meua ruta pel nucli vell de Dénia, en la primera visita, que de ben segur aprofundiré en un futur, vaig passar pel museu etnològic, vaig entrar per visitar-lo però em van dir que anaven a tancar, hauria de deixar la visita per més endavant.
Havia passat els carrers del palau i vaig arribar a la plaça de l'església de l'Assumpció on tenia al davant també l'edifici de l'ajuntament i més enllà el castell.
L'edifici de l'ajuntament lluïa unes porxades espectaculars, em vaig recordar quan aquell estiu de 2005 quan veníem de fer el Camí a Eivissa i vam entrar a l'ajuntament per presentar el projecte del Camí. Vaig admirar també les inscripcions romanes sobre les bases de dues columnes quadrades tallades en pedra a la vora de la porta.
La pujada al castell
Castell de Dénia.
El castell de Dénia era una fortalesa impressionant que es trobava a la ciutat de Dénia. Vaig escorcollar totes les torres i muralles, racons i raconets del castell, primer per fora i després vaig pujar fins al palau i el museu que hi havia a l'interior.
Ací detallaré una mica més el meu viatge, la numeració que hi ha al costat del nom es correspon amb la que trobareu a les fotografies.
Des de fora del castell
Primer vaig tenir una mica un visió de la part sud est del castell, pel carrer del Trinquet i el carrer de Fora Mur vaig veure la muralla i la torre del Galliner (8) s. XVI, així com la Bateria de la Mar s.XVI (9), una mica més elevada m' apareix la torre del Mig (23). Vaig seguir avançant per vora de la muralla sud del castell cap a l'oest i em vaig trobar amb els baluards més exteriors del sud del castell. Prompte vaig arribar a la torre del Consell (3) la qual la identificava per la torreta menuda superior més elevada, era un element molt important del castell, era l'espai on es reunia el consell. Vaig seguir fins a la torre del Cos de Guàrdia(2) i el portal de la Vila (1) on començava la nostra visita cap a l'interior del castell.
Recorregut per dintre del castell.
Vaig creuar el portal de la Vila (1) amb la seua forma estilitzada, la qual ens transmetia el seu passat àrab. Ara, a la nostra dreta quedava la torre del Consell (3), vaig pagar a la guixeta l'entrada corresponent per poder entrar-hi i vaig creuer la porta de la torre del Consell (3), vaig seguir el plànol i les indicacions per intentar aprofitar el temps que tenia, i així poder veure i aprendre el màxim d'història de Dénia i el castell.
Vaig seguir cap al nord deixant la carretera d'asfalt, el primer que m'hi vaig trobar van ser vestigis arqueològics de carrers i vivendes de la Vila s. XIV-XVII (28) i una mica més amunt hi havia les restes de les muralles que separaven els dos recintes (17). Vaig arribar a un replà i el baluard del segle XVIII (19), tot i que seguia avançant a l'esquerra per l'estret carreró cap al baluard de la Punta del Diamant segle XVIII (18), des de dalt del baluard tenia una bona perspectiva de la part interior de la zona nord oest del castell.
Vaig recular per pujar al baluard (19) que abans havia vist, vaig creuar el llindar de la porta, en travessar la porta em vaig veure de cara amb el palau(25) segle XIV-XVII. Vaig veure el museu, que es trobava a la part més integra on encara hi havia el sostre, vaig visitar la part més al nord on hi havia el Quarter dels Infants(27) segle XVII. Ara vaig tornar a passar per davant del palau i pel baluard oriental(22) segle XVI, vaig fer via cap a la torre del Mig (23), ara des de l'interior del castell, tot i que no podia accedir a la part més fonda.
Vaig tornar a recular i vaig passar per davant del palau (25) i per davant del portal del Baluard (21) i vaig eixir per l'altra porta del baluard (19). Ara vaig visitar la part més del nord oest del castell. Vaig arribar a la torre del Nord (11) , el portal nord d'accés a l'albacar (12), la torre de la Pólvora (13), la torre de la planta oval 14, la torre denominada de l'aigua (15), i la torre Roja (16). En acabar el recorregut vaig tornar a la torre del Consell (3) vaig poder pujar dalt la torre, hi havia una bona vista de Dénia i del Montgó.
Vaig arribar al mural de l'embarcament dels moriscos. La seua expulsió el 1609 va ser un dels moments històrics que va trasbalsar i va deixar buits molts pobles del País Valencià de la gent indígena. Dénia va ser un dels ports d'embarcament cap a l'Alger, al castell ens ho recordaven amb un panell ceràmic gegant, a la imatge podíem veure el drama de l'embarcament, els rostres d'horror d'aquells que eren expulsats de la seua terra amb les mans nues, es deixaven tota una vida al darrera; casa, treball, i sols podien agafar el que portaven a sobre. Impressionava la multitud de gent que caminava cap al port i la fredor dels soldats cristians.
Pels carrers del poble
Vam deixar la fortalesa i vam tornar a recórrer els carrers del poble, a la façana d'una casa ens va meravellar un mural preciós amb temàtica marina.
L'anomenat carrer de la bretxa feia referència al punt on les tropers borbòniques durant la guerra de Successió van trencar la muralla i van entrar dins de la ciutat.
Mural ceràmic en homenatge al general Batista Basset.
Una de les perles que em va agradar va ser en passar el carrer de la Bretxa, hi havia el carrer del Loreto, on es veia el mural ceràmic en homenatge al general maulet Batista Basset, l'heroi valencià que va donar la seua vida per defensar el nostre país de la devastació borbònica, i va morir oblidat. Era d'agrair el seu record i el reconeixement de la seua lluita.
Les muralles
Vaig seguir per la vora de les muralles que es trobaven a la part nord del castell. Em feia pensar per les seues dimensions com podien protegir la vila en cas de guerra. Podia albirar la filera llarga de gruixudes torrasses. El color de la pedra ens reflectia la diferència entre la part antiga i la més blanquinosa que era la restaurada i refeta modernament.
La vil·la romana
Des de la ronda de les Muralles hi havia un caminet cap al nord que em deixava veure algunes estructures de les restes romanes de la vila romana de Dianium.
Per acabar aquet matí el meu recorregut urbà per la ciutat de Dénia vaig passar per una altre mural amb una gavina gegantina i després vaig passar pel carrer de la Moreria, que reflectia l'estructura de carrers estrets típics de les poblacions musulmanes. Finalment vaig acabar a la plaça País Valencià fins arribar on tenia el cotxe aparcat.
|
Vista del castell des dels carrers de Dénia |
|
Carreró de Quico el Vi |
|
Plaça de Sant Antoni |
Recorregut per fora de la Muralla
|
Panell de l'embarcament dels moriscos al port de Dénia |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada