dimarts, 18 de febrer del 2020

Fem Camí 2018: visita de Vilafranca del Penedès. 14/10/2018

Pels carrers de Vilafranca.
Vam iniciar el tercer dia del Fem Camí 2018 en la visita cultural per Vilafranca del Penedès.
La guia ens va portar per diferent indrets de la capital de l'Alt Penedès. Vam començar per l'església de Santa Maria, segons ens va contar era la primera de Catalunya en començar a construir-se en l'estil gòtic, tot i que va estar 199 anys en construcció. En aquells temps ells no parlaven d'estil gòtic, més bé parlaven d'estil francès. El campanar es refà a partir del segle XIX.


Al davant hi havia el Museu del Vi, a la nit del dia onze de novembre moria  Pere III  d'Aragó al palau reial de Vilafranca. Els reis eren itinerants, havien de desplaçar-se i tenien palaus  arreu del territori. A Vilafranca s'allotjava al palau gòtic, l'actual  Museu del Vi. Era un dels primers de tota Europa.


L'església.
Hi havia grans rosetons, finestres estretes, i sageteres. El retaule va desaparèixer  a l'octubre del 1934 després d'un incendi.
Sant Fèlix és el patró de Vilafranca.  Van escriure a Roma per demanar unes relíquies i els van portar les de  Sant Fèlix. Els vilafranquins tenien molta devoció a Sant Fèlix, més enllà de la religió, fins i tot es feien castells dins de l'església.  Durant l'any es van repartint el sant a diferents cases. Es canten els goigs   de Sant Fèlix i cada any són cinc els administradors. Aquests s'ho reparteixen durant l'any. Quan sentim les gralles és que Sant Fèlix canvia de casa. L'altar on hi ha les relíquies és un monument faraònic.



Torres i Bages era el pare espiritual del grup d'artistes del cercle de Sant Lluc. Hi havia un grup d'artistes profundament religiosos; Josep Llimona, Gaudí... Una de les frases  de  Torres i Bages era: "Catalunya serà cristiana o no serà". Torres i Bages va vincular la religió i el nacionalisme.
Ens vam  aturar davant d'una escultura de grans dimensions, era una escultura del soterrament del Crist. És un moment que expressa el dolor que una persona té quan es mor un esser estimat. Els diferents personatges bíblics que formen l'escultura mostren rostres de desconsol i desesperació.  L'escultura és un regal del bisbe Torres i Bages a Vilafranca.



Vam arribar  a la plaça castellera, per davant de la casa de la vila, vam eixir de les muralles  de l'època medieval.  Vam passar per davant de la capella de Sant Joan. El panell ens contava el següent:  "En 1306 els hospitalers van rebre permís per instal·lar-se a Vilafranca. La capella és un edifici de transició al gòtic amb una sola nau rectangular dividida en quatre trams i un absis pentagonal  a l'est amb les arestes reforçades per contraforts. Als carreus diverses pedres tenen marques de picapedrer. La comanda ocupava la plaça de Sant Joan."



 A l'època del gran creixement urbanístic  de principis del segle XX es fan nous  carrers i la població creix, en aquesta expansió els privilegiats es feien cases grans.
Cap al 1905 els més rics ja tenien aigua corrent i electricitat. Vam anar  passant per davant d'algunes cases del modernisme de Vilafranca, com la casa Miró. Quan aquesta  estava en  construcció li la van comprar i la va acabar una altra família. Vam veure un modernisme molt treballat, hi havia  forja i ceràmica.



Al panell de la casa Miró vam poder llegir la següent informació: " En destaca el gran finestral dividit per una columna amb capitell de decoració floral de la planta baixa i la porta d'accés, que estableixen un joc de diagonals amb els balcons del segon pis. Al nivell de les golfes, hi veiem un cos que sobresurt coronat per una teulada ondulada decorada amb peces ceràmiques de colors."



Vam arribar  al monument de Manuel Milà i  Fontanals, era d'una generació de vilafranquins que van anar  a Barcelona i ja no van tornar a Vilafranca. Era filòleg, va nàixer feia uns 200 anys, el seu germà era pintor. Vam arribar a la porta de Tarragona, hi havia l'hospital de Sant Pere, es veien les gàrgoles, hi havia  una fornícula amb Sant Pere amb el cap tallat. Recordem que la paraula  hospitalitat  prové de la paraula hospital.


Vam arribar  a l'església del convent de Sant Francesc, conten la història del cavaller que moria a Sardenya a la guerra de la conquesta i volia ser soterrat  a l'església de  Sant Joan de Vilafranca. Vam veure el seu fèretre, tenia  l'escultura del gos als peus que era símbol de fidelitat al rei.
Ens vam aturar per mirar l'escut de Vilafranca, tenia les quatre barres per ser un  vila reial.  L'escut portava els dos lleons damunt de dues torres amb un portal obert, per ser una vila lliure. Ramon Berenguer III va afavorir el repoblament de Vilafranca.



Totes les explicacions em dansaven al cap, però una de les que més em va sorprendre va ser la devoció per Sant Fèlix a Vilafranca, això em va portar records i un  paral·lelisme a les festes del raval de Sant Fèlix de Castelló de la Plana.
Per això en arribar a l'església del convent de Sant Francesc ens van fer un raconet i vam cantar un tros dels goigs que canten a Castelló de la Plana a les festes del raval.

Sant Fèlix de Cantalici
 lliura-nos de tot el mal
 i deixa"mos" menjar primes
 en les festes del raval.


Després vam anar a escoltar una conferència sobre la parla penedesenca.  A les fotos de les diapositives de més avall  us podeu fer una idea del que ens van contar.
El parlar penedesenc va del riu Llobregat al Gaià i la Segarra a la mar, va més enllà de la comarca estricta.


Després vam anar a dinar una bona paella al casal casteller,  era  on assajaven una de les colles castelleres de Vilafranca. Havia estat un cap de setmana molt farcit de vivències i de coneixements, però era hora de tornar a casa a descansar.



 Església de Santa Maria de Vilafranca


 Detall del campanar

 Rosassa  a l'interior de l'església de Santa Maria


 Impressionant orgue de l'església de Santa Maria


 Escultura d'un soterrament


 Portal de la basílica de Santa Maria

 Pintures de la porta de l'església

 Impressionant treball del ferro a l'església de Santa Maria de Vilafranca


Ajuntament de Vilafranca



Església de Sant Joan

 Capella de Sant Joan




 Edifici modernista a Vilafranca


 Detall de la casa Miró


 Casa Miró, modernista

 Estàtua de Manuel Milà i Fontanars

 L'Hospital de Sant Pere



 Església del convent de Sant Francesc


 Un cavaller soterrat a l'església del convent de Sant Francesc.



 Claustres del convent de Sant Francesc

 Convent de Sant Francesc

 Convent de Sant Francesc


 Detall del modernisme a Vilafranca

 Escut de Vilafranca
















 Rebosteria feta amb raïm del Penedès



 Postre fet amb raïm

 Raïm

 Melmelada de raïm



 La paella per dinar

  El Penedès, terra de vins

 Paella al casal casteller de Vilafranca


 Imatges al casal casteller deVilafranca

 Postre al casal casteller de Vilafranca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada