dilluns, 19 de juliol del 2021

Aplec del Camí a la Marina Alta

 Caminada Dénia- Xàbia.30-9 i 1-10 de 2017

Per les rotes i la torre del Gerro

El passat 30 de setembre fèiem l'aplec del Camí a la Marina Alta, iniciàvem el nostre recorregut al port de DéniaDesprés de fer el recompte d'inscrits vam iniciar el nostre viatge. Era la primera etapa del Camí venint d'Eivissa.
La primera part de la caminada era vora la platja de les Rotes, amb eixes roques mossegades i arrapades per la mar. Després vàrem deixar la pista per arribar a la cruïlla de la cova Tallada i fer cap a la torre del Gerro, amb la seua pujada costeruda. En arribar a dalt la torre  vam descansar una miqueta i parlàrem de les possibles funcions de la torre, especialment era per alertar sobre  la pirateria en temps difícils.
Després de la torre del Gerro vàrem seguir la senda que anava serpentejant per les Planes del Montgó, el vell  Montgó sempre vigilant a la nostra dreta.
 En aturar-nos darrera d'un mas enderrocat vam fer rogle i vam cantar el Vell Montgó de Paco Muñoz.

El Vell Montgó
 El vell Montgó es desperta
El sol badalla per dalt la Plana
Com un peix d’argent
Va penetrant Segaria endins.
 La llum dibuixa l’Aitana.
 La mar es torna daurada
Les barques pentinen l’alba,
És el millor regal dels déus
Etern vigilant.
Del meu país  acaronat pel mar.
Juguen els eriçons
 Amb els escarabats
 Per mig  del fonoll marí
L’aranya de la creu
Espanta un alacrà
 Corrent per l’herba de Sant Blai.
La llengua de cavall
Creix entre els margallons,
S’amaguen les perdius
I la colobra acaça un falciot
A l’ombra d’un llentiscle i un pi bord,
Herba de les llunetes, romer
I un àguila de Bèrnia ve volant



Els Molins
Després de fer una miqueta de festa i recordar el Montgó vam seguir cap als molins de Xàbia, primer ens vam desviar per descobrir-ne uns que es trobaven a la dreta i després vam seguir la senda on estaven la resta de molins de vent de Xàbia.
Vam seguir la senda que es tornava pista per passar per davant del monestir de la Mare de Déu dels Àngels. Ara entràvem en una zona cremada feia pocs anys i  on podíem veure els pins rebrotar d'entre les cendres. Finalment vàrem arribar a la zona del berenador, allà vàrem traure les carmanyoles i els entrepans i ens vàrem disposar a esmorzar.


El Cap de Sant Antoni
Amb el pap ple vàrem seguir el camí, ara ens enfilàvem cap a la carretera del port de Sant Antoni.  De seguida vam davallar per la senda que arribava fins al port de Xàbia. Aquesta senda tot i el devastador incendi tenia un encant especial, la  de tenir molt bona vista de la mar i la muntanya amb alguns marges de pedra seca.

El Port de Xàbia
De seguida ja estàvem al port, en reagrupar-nos vàrem anar cap al Grau de Xàbia, allí Pere ens va ensenyar el seu projecte d'alberg, encara en fase inicial. Després d'escoltar a Pere i veure la reforma a la casa  per posar-hi l'alberg vàrem seguir cap a Xàbia.

Xàbia
Vàrem arribar al palau de Xàbia on dinaríem i faríem l'aplec, el seu lloc privilegiat davant l'església  i el seu interior noble amb les arcades de pedra eren impressionants. Per la vesprada vàrem parlar de la situació del Camí i després vàrem anar a escoltar un grupet de música tradicional al riurau de Xàbia.


La visita de Xàbia
 A l'endemà vàrem fer la visita guiada a Xàbiafeta per Ximo,  l'arqueòleg de Xàbia. Pel matí els carrers estaven tranquils i es passejava molt a gust  envoltats  de cases emblanquinades. Faré un resum del que Ximo ens va contar:
Vàrem entrar per l'antic portal de les Ferreries, hi havia encara botigues que seguien la tradició medieval. Hi havia una paraula  autòctona que era lluciar, que volia dir esmolar les ferramentes.
Hi havia moltes notícies de pirates, àrabs i turcs, quan preveien alguna incursió les portes es tancaven, la vila tenia tres portes.
En 1874 es fa l'enderroc de les muralles, i es salva la muralla que feia de trinquet, hi havia cinc torres a la muralla.

És una vila de repoblació catalana primerenca, hi havia  cases bones, però no hi havia escuts, no hi havia  molta noblesa, són més burgesos. Els Bolufer són els que fan el convent.
Dita: " Monja de Sant Agustí, dos caps en un coixí". La tosca és un tipus de pedra amb la qual  estan fets molts dels edificis de Xàbia, Ximo ens detallava la diferència segons el color, de la tosca de Mallorca, que és més fosca que la de la  Marina. Passem per davant de l'antiga farmàcia Tena, un edifici que ressaltava l'eclecticisme, és d'una família que venien del Maestrat a mitjans del  segle XIX.
Passem pel carrer en forn, aquesta partícula ve del Maestrat, es sinònim de el forn.

En una època les finestres de la façana de la planta baixa es rebaixen fins a nivell de terra. Xàbia es va excavar tant com s'anava construint, rebaixen en lloc de reomplir.
Ens trobem a la part de la muralla, el que veiem està reconstruït, tindria 6 o 7 metres d'alçada. En passejar pels carrers trobem encara alguna casa amb l'arc de mig punt que encara es conserva.

En passar pel museu Ximo ens  va contar que era dels pocs edificis que la pedra tosca estava de cara vista, no estava lluïda.  Després vam anar cap a l'església i vam pujar al campanar, des del terrat de l'església teníem una vista molt bona del Montgó i del mercat de Xàbia,  també era molt curiós la forma de les cúpules per la part de dalt.

El neguit de l'1 d'octubre
Vam fer un mosset  al terrat, una mica amb el neguit i el cor encongit del que hui dia 1 d'octubre estava passant a Catalunya, tal com ens arribaven les imatges de la repressió i la brutalitat policial se'ns trencava l'esperit.
Vàrem caminar per alguns dels passadissos del terrat, que ens donaven una imatge preciosa de l'interior de l'església des de fora.

L'ermita de Sant Joan
En baixar del campanar vàrem seguir pels carrers de Xàbia i vam acabar el nostre recorregut a l'ermita de Sant Joan. Vàrem poder entrar dintre de l'ermita i veure les excavacions de les tombes que s'estaven fent, tota l'ermita era un trencaclosques de tombes, algunes més grans, les mes menudes de xiquets i xiquetes. Ximo ens va explicar una mica alguns detalls de l'excavació. Ací finalitzàvem el nostre cap de setmana de l'aplec del Camí.
A l'enllaç del wikiloc podeu trobar la traça de l'itinerari.

 
Inici de la caminada a la platja de les Rotes

 El grup de Caminants prop de la platja de les Rotes

La Platja de les Rotes i la costa de Dénia


 Fonoll marí prop de la platja de les Rotes

Platja de les Rotes

Roques treballades per la mar



Costa de la platja de les Rotes



 La Torre del Gerro


Costa de les Rotes  i pujada de la torre del Gerro

 Espècie endèmica del Montgo


 La Torre del Gerro



Caminant cap  a les Planes del Montgó

El Montgó i les Planes del Montgó

Fem Camí per les Planes del Montgó, darrera la torre del Gerro

El Montgó a les Planes




 Molins de Xàbia

Els molins de Xàbia



Costa de Xàbia


El Monestir de la Mare de Déu dels Àngels

Una serpeta davant del monestir



Costa de Xàbia

 Fem Camí cap al port de Xàbia


 Antenes al cap de Sant Antoni

 Vista del port de Xàbia






Vora el port de Xàbia




 Pedra tosca de la Marina

Pedra tosca de Mallorca

Carrers de Xàbia


 Antiga farmàcia de Tena

 El Grup del Camí a la visita de Xàbia

 Treball de forja a una casa de Xàbia

 Detall de la pedra tosca i del carrer en Forn


 Carrer en Forn

Lloc que ocupaven les antigues muralles

 Porta amb arc de mig punt a Xàbia

 Antiga finestra amb arc de mig punt




 Visita cultural de Xàbia

 Façana del Museu etnològic de Xàbia




 Museu Etnològic de Xàbia

 Església fortificada de Xàbia




 Al terrat de les cúpules de l'església de Xàbia

 Vista del Montgó des del terrat de l'església de Xàbia

 Campanar de Xàbia

Vista del Montgó des del terrat de l'església de Xàbia

Pugem dalt del campanar de Xàbia

 Pugem dalt del campanar de Xàbia



 El Vell Montgó des de Xàbia

 El mercat des de dalt de l'església de Xàbia


 Torre campanar de l'església de Xàbia


Interior de l'església de Xàbia



 La sala de les campanes del campanar de Xàbia

 Esmorzant dalt del campanar de Xàbia

 Xàbia i més enllà el Montgó

 Església de Xàbia


El gran riurau de Xàbia

 Ermita de Sant Joan de Xàbia

 Xàbia des de l'ermita de Sant Joan

El Grup de Caminants davant l'ermita de Sant Joan

Tombes picades a la pedra a l'ermita de Sant Joana de Xàbia

Interior de l'ermita de Sant Joan,amb les tombes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada